FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton u Indiji - u prvom planu gospodarstvo i regionalna sigurnost

Autor: vkla
NEW DELHI, 18. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u ponedjeljak u trodnevni posjet Indiji gdje će s tamošnjim dužnosnicima prvenstveno razgovarati o gospodarskoj suradnji i sigurnosti u regiji, dobrano uzdrmanoj nakon najnovijeg trostrukog bombaškog napada u Mumbaju u kojem je poginulo 19 ljudi.

Clinton se u utorak sastaje s premijerom Manmohanom Singhom, a dan kasnije posjetit će Šenaj, nekadašnji Madras, jedan od brojnih gradova otvorenih za strana ulaganja.

Što se regionalne sigurnosti tiče, Clinton i Singh će dobar dio razgovora posvetiti nestabilnosti u Pakistanu i prijetnji koju talibani predstavljaju u Afganistanu. SAD, naime, planira povlačenje snaga NATO-a iz Afganistana 2014. godine, ali će Amerikancima sigurnosno stanje u toj zemlji i dalje biti iznimno važno. Iz izvora bliskih američkom izaslanstvu se doznaje da će šefica američke diplomacije sa Singhom "do u detalje" razraditi pitanje suradnje SAD-a i Indije glede očuvanja sigurnosti u Afganistanu. New Delhi je javno obznanio da se pribojava povlačenja američkih postrojbi iz te zemlje, ocjenjujući da bi islamističke skupine u Pakistanu to mogle iskoristiti za novu destabilizaciju Afganistana.

Indija je također, pozivajući se na regionalnu ravnotežu, prošli tjedan pozdravila odluku Washingtona o ukidanju dijela vojne pomoći Pakistanu. Radi se o uskraćivanju 800 milijuna dolara vrijedne pomoći, nešto više od trećine koju je SAD godišnje davao Islamabadu.

Neimenovani američki dužnosnik, koji se nalazi u pratnji Hillary Clinton, tvrdi da "je posljednjih mjeseci došlo do svojevrsnog napretka u odnosima između Indije i Pakistana". Prema njegovim riječima, Washington i New Delhi dijele viziju integriranja regionalnog gospodarstva južne Azije, što bi podrazumijevalo i normaliziranje odnosa između Indije i Pakistana.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙