FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici u Parizu traže veću pomoć

Autor: mtro
PARIZ, 20. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Nekoliko pobunjeničkih vođa iz libijskog grada Misrate, koji je pod njihovim nadzorom, zatražilo je u srijedu u Parizu od predsjednika Nicolasa Sarkozyja veću pomoć Francuske kako bi osvojili Tripoli, tvrdeći da mogu srušiti uporište Moamera Gadafija.

"Pobunjenički zapovjednici su došli objasniti predsjedniku da se rješenje za Tripoli nalazi u Misrati, jer su borci Misrate disciplinirani i vješti i iza sebe imaju vojnu pobjedu", rekao je nakon sastanka francuski filozof i pisac Bernard-Henry Levy, koji podupire pobunjenike, prenosi AFP.

Levy je četiri puta putovao u Libiju od početka sukoba i sudjelovao je u razgovorima francuskih vlasti s visokim vojnim dužnosnicima pobunjenika.

Misratu, 200 km istočno do Tripolija, od sredine svibnja kontroliraju pobunjenici, nakon dvomjesečne opsade pro-Gadafijevih snaga.

Francuska, koja sudjeluje u NATO-ovim napadima na Gadafijeve snage, bila je i prva zemlja koja je priznala legitimnost pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća (TNC-a), a u srijedu je primanjem pobunjenika iz Misrate ponovno očitovala svoj vojni angažman na strani pobunjenika a protiv Gadafija, čiji odlazak zahtijeva, kao i druge zapadne zemlje.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je u srijedu ponovio poziv Gadafiju da ode s vlasti, uz mogućnost ostanka u zemlji.

Komentirajući ofenzivu pobunjenika na grad Bregu, u kojem se nalazi strateški naftni terminal, francuski ministar obrane Gerard Longuet je ocijenio da Moamer Gadafi gubi kontrolu nad energetskim izvorima u zemlji. Longuet je istaknuo da je Moamer Gadafi posljednji tjedan također suočen sa stalnim napredovanjem pobunjenika, ne samo u Bregi, nego i u Misrati i Džebel Nafusi, planinskim regijama na jugozapadu zemlje te je pozvao Gadafija da odstupi s vlasti zajedno sa svojim sinovima istaknuvši da vlada koja svaki dan gubi svoj međunarodni legitimitet i kontrolu na terenu treba postaviti pitanje odlaska s vlasti.

(Hina) xtm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙