FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši ministar: Libija napala zrakoplov UTA 1989.

Autor: rtom
DUBAI, 18. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Libija je odgovorna za napad na zrakoplov francuske kompanije UTA 1989., rekao je bivši libijski ministar vanjskih poslova Abdel Rahman Šalgham u intervju za dnevni list Al-Hayat od ponedjeljka.

"Libijske obavještajne službe odgovorne su za eksploziju. Vjerovali su da je u njemu Mohamad al-Megrif, jedan od oporbenih vođa, no pokazalo se da nije bio u zrakoplovu", rekao je Šalgham.

Zrakoplov DC10 kompanije UTA srušio se u Nigeru 19. rujna 1989., na letu iz Brazzavillea za Pariz preko N' Djamene. U nesreći je 70 osoba poginulo.

Među poginulima je bilo 54 Francuza i francuski sud je 2009., u odsutnosti, šestoricu libijskih agenata osudio na doživotni zatvor.

Libija nije nikada preuzela odgovornost za napad, no 2004., isplatila je 170 milijuna dolara odštete obiteljima žrtava.

Također je Libija isplatila odštetu obiteljima žrtava Pan Am-ova zrakoplova koji se srušio nad mjestom Lockerbie u Škotskoj 1988., pri čemu je 270 osoba poginulo.

U veljači je bivši vođa palestinske radikalne skupine Abu Nidal rekao da su napade na oba zrakoplova zajednički izvele njegova organizacija i Libija.

Šalgham je zaključio da je tim napadima libijski vođa Moamer Gadafi odgovorio Amerikancima na napad na njegovu rezidenciju Bab al-Azizia. Amerikanci su tukli Gadafijevu rezidenciju kao odgovor na napad na diskoteku La Belle u kojoj su poginula dva Amerikanca.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙