FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al-Kaida u Jemenu potvrdila vjernost novom vođi Zavahiriju

Autor: mtro
DUBAI, 19. srpnja 2011. (Hina/aAFP) - Al-Kaida Arapskog poluotoka (AQAP) izrazila je podršku Ajmanu al-Zavahiriju, imenovanom vođom Al-Kaide nakon smrti Osame bin Ladena, prema posljednjem broju njihovog web časopisa na engleskom "Insipire".

"Zavahiri, desna ruka Bin Ladena, bio je u prvim redovima islamističke borbe i voditi će organizaciju u čijem je stvaranju sudjelovao", navodi se u uvodniku časopisa, kojeg je objavio američki Centar za nadzor islamističkih internetskih stranica (SITE).

SITE precizira da je broj časopisa nosi datum 18. srpnja.

Al Kaida je u lipnju imenovala Zavahirija (59) nasljednikom Osame bin Ladena, ubijenog u svibanjskoj akciji američkih komandosa u Pakistanu.

Zavahiri, "mozak" operacija i glavni glasnogovornik Al-Kaide, postao je najtraženiji čovjek na svijetu. Za njim je State Department izdao tjeralicu uz nagradu od 25 milijuna dolara.

AQAP, bazirana u Jemenu, nastala je spajanjem jemenskog i saudijskog ogranka Al-Kaide u siječnju 2009. i smatra se jednom od najaktivnijih ogranaka te terorističke mreže. Njezin vođa Naser Al Vahiši obećao je intenzivirati 'džihad' (Sveti rat) kako bi osvetio Bin Ladena.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙