FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: Prvo Salehovo pojavljivanje nakon atentata

Autor: mhaj
SANA, 7. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh u četvrtak se prvi put nakon što je 4. lipnja hospitaliziran, pojavio u programu televizije, s vidljivim opeklinama na licu i rukama omotanim zavojima.

Saleh, koji je hospitaliziran u Saudijskoj Arabiji nakon što je bio ranjen u napadu na predsjedničku palaču u Sani 3. lipnja, bio je gotovo neprepoznatljiv, s obzirom na to da mu je glava bila prekrivena 'palestinskom maramom', a ruke i prsni koš omotani zavojima ispod bijele košulje.

U izjavi koja je trajala nekoliko minuta predsjednik je izjavio kako su "liječnici uspješno obavili osam kirurških zahvata", nakon što je ranjen i smješten u rijadsku bolnicu. Pozvao je "na dijalog" u Jemenu, no nije spomenuo eventualni povratak u zemlju, kao ni eventualnu namjeru da podnese ostavku.

Saleh, koji je na vlasti već 33 godine, izjavio je da "podupire napore" jemenskog potpredsjednika Abd Rabe Mansura Hadija, koji želi postići "politički dogovor". Hadi de facto obavlja privremeno predsjedničku dužnost, no Saleh ga nije i službeno imenovao i ovlastio da vodi zemlju u njegovoj odsutnosti.

Kako prenose službeni mediji, njegovi su pristaše u znak zadovoljstva pucali u zrak u većini jemenskih gradova proslavljajući na taj način njegovo pojavljivanje u javnosti, a nebo nad Sanom osvijetlio je vatromet.

Saleh je hospitaliziran u bolnici u Rijadu 4. lipnja nakon što je ozlijeđen u eksploziji bombe u džamiji koja se nalazi u kompleksu predsjedničke palače u Sani, pošto je nezadovoljstvo naroda zbog vladavine njegova režima, iskazano već u siječnju, dosegnulo vrhunac.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙