FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba osporava zakonitost današnje sjednice brodsko-posavske Županijske skupštine

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 18. srpnja 2011. (Hina) - Sjednicu brodsko-posavske Županijske skupštine danas je napustio 21 oporbeni vijećnik (SDP, HNS, HDSSB, HSP i jedan nezavisni) tražeći da se utvrdi je li njezino sazivanje zakonito budući da je predsjednik Županijske skupštine Zdravko Sočković (HDZ) uhićen te je u osječkom istražnom zatvoru.

"Bit ćemo prva županija u kojoj se skupština vodi iz istražnog zatvora", rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare, održane nakon napuštanja sjednice, predsjednik županijskoga SDP-a Tihomir Jakovina. Na zajedničkoj konferenciji za novinare skupštinske oporbe uz SDP su bili i oporbeni vijećnici.

SDP-ovci su tražili da se prije početka sjednice utvrdi je li sjednica zakonito sazvana s obzirom na to da je predsjednik Županijske skupštine Zdravko Sočković 8. srpnja uhićen zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti.

"To je još jedno kršenje demokratske procedure od HDZ-a. Tražili smo da se prije početka rada provjeri legitimitet i legalnost sjednice, ali nismo dobili priliku ni da se sazove odbor za statut i poslovnik niti smo dobili ikakvo tumačenje osim punomoći koja je upitna s obzirom na datirani prijenos ovlasti", objasnio je županijski čelnik SDP-a Tihomir Jakovina.

Boro Grubišić iz HDSSB-a rekao je kako su uistinu željeli sudjelovati u radu Županijske skupštine i raspravljati o važnim temama za županiju, ali arogancija vladajuće većine i upitna pravovaljanost sjednice bila je presudna u odluci o njezinu napuštanju.

U županijskoj vijećnici sjednica je ipak nastavljena. Potpredsjednik Županijske skupštine i predsjedatelj Miroslav Čupić (HDZ) ustvrdio je kako vrlo dobro poznaje poslovnik te da je sjednica potpuno legalna. "Strogo se držim poslovnika i uopće ne trebam punomoć, nego suglasnost predsjednika, a on je preko odvjetnika dao suglasnost da vodim Županijsku skupštinu", rekao je Čupić. Podsjetio je kako se na sastanku predsjedništva nisu spominjali ti problemi iako su na njemu bili predstavnici svih stranaka.

Uz vladajuću koaliciju HDZ-HSLS-HSS kvorum (26 vijećnika) su omogućili vijećnici HSP-a dr. Ante Starčevića. I oni su u stanci sjednice održali konferenciju za novinare i poručili kako žele biti konstruktivna oporba iako nisu sigurni je li sjednica zakonita.

"Ne želimo zakočiti važne projekte na dnevnom redu skupštine, a ako se utvrdi da je sjednica bila nelegalna, njezini će se zaključci poništiti, a sjednica ponoviti", rekao je županijski predsjednik stranke Tomislav Vlajnić.

SDP-ovci su pak najavili kako će tražiti ocjenu ustavnosti današnje sjednice koja je nakon početnih trzavica nastavljena aktualnim satom i prihvaćanjem deset točaka dnevnog reda među kojima su bili i rebalans županijskog proračuna te izvješće o provedenoj reviziji za 2010. godinu.

(Hina) xsbro yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙