FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Žalba na odluku o izručenju M. Dakića Hrvatskoj

Autor: zkre
MOSTAR, 18. srpnja 2011. (Hina) - Predstavnici obrane Srbina Mile Dakića (80), čije je izručenje Hrvatskoj zbog ratnog zločina, ubojstva trojice hrvatskih policajaca na području Karlovačke županije, prošloga tjedna odobrilo sudsko vijeće Suda BiH, uložili su u ponedjeljak žalbu na tu odluku, potvrdili su iz Suda BiH.

"Mogu potvrditi da je 18. srpnja uložena žalba na odluku sudskog vijeća kojim je sud utvrdio da postoje zakonske pretpostavke za izručenje Mile Dakića Republici Hrvatskoj", rekla je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

Dodala je da će žalba biti proslijeđena prizivnome odjelu Suda BiH koji će razmotriti odluku o izručenju Mile Dakića. Sudsko vijeće je odluku o izručenju donijelo prošloga tjedna, 13. srpnja, na temelju tjeralice Interpola Hrvatske koja je raspisana zbog toga što je Dakić osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnoga zločina, ubojstva trojice hrvatskih policajaca počinjenog u općini Krnjak u Karlovačkoj županiji u kolovozu 1991. godine.

Obrana je u žalbi navela kako ne postoje uvjeti za izučenje jer RH nije dostavila potpunu ekstradicijsku dokumentaciju. Odvjetnik Slobodan Perić izjavio je za lokalne medije da Dakić u Hrvatskoj ne bi imao pravedno suđenje navodeći kako ga je sud u Karlovcu osudio na 20 godina zatvora bez ijednog dokaza.

Granična policije BiH uhitila je Dakića 26. lipnja. Posjeduje hrvatsko i srbijansko državljanstvo, a prije rata je bio direktor nacionalnog parka Petrova gora. Za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. kolovoza 1991. pravomoćno su, na po dvadeset godina zatvora, pred Županijskim sudom u Karlovcu osuđeni Mile Dakić za poticanje na ubojstvo te Dušan i Milan Tomić za ubojstvo.

Za njima je raspisana međunarodna tjeralica. Još trojica okrivljenika - Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić su osuđeni na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu, ali ta presuda nije pravomoćna.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙