FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 30. lipnja

Autor: bcav
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 30. lipnja.

BRUXELLES - Hrvatska će nekoliko sati prije završetka mađarskog predsjedništva zatvoriti četiri zadnja poglavlja i tako i formalno zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini. Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, prihvatio je u srijedu zajednička pregovaračka stajališta za četiri preostala poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. Time su se stekli uvjeti za zatvaranje tih poglavlja. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a s europske strane mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

SVETI STEFAN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjeluje na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Svetom Stefanu u Crnoj Gori. Očekuje se da će šefovi država i vlada članica te regionalne organizacije usvojiti godišnji izvještaj glavnog tajnika o regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi 2010.-2011. Summitom će se obilježiti i kraj jednogodišnjeg predsjedanja Crne Gore SEECP-om koje će preuzeti Srbija. Na skupu će sudjelovati predsjednici Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Moldavije i Srbije. Na marginama skupa predsjednik Josipović imat će niz bilateralnih susreta, među ostalima s albanskim predsjednikom Bamirom Topijem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

ZAGREB - Njemački veleposlanik Bernd Fischer uručit će visoko odličje dugogodišnjem predsjedniku Njemačke zajednice u Osijeku Nikoli Maku, kojim ga je odlikovao njemački predsjednik Christian Wulff. Mak, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik krovnog udruženja udruga podunavskih Nijemaca, odlikovan je jednim od najviših njemačkih državnih odličja za strane državljane – Križem za zasluge 1. stupnja Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke. To visoko priznanje zaslužio je zbog osobitih zasluga i dugogodišnjeg istaknutog djelovanja u očuvanju njemačke kulturne tradicije i jezika u Hrvatskoj (12 sati, rezidencija njemačkog veleposlanika, Nazorova 70).

RIM - Vlada će donijeti program štednje vrijedan oko 40 milijardi eura, kojemu je cilj smanjiti proračunski deficit u 2014. godini.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Robert Gates odlazi s dužnosti u administraciji predsjednika Baracka Obame.

Dežurni:

Noć: Denis Lugarić

Prijepodne: Ivo Lovrić

Poslijepodne: Damir Muštović

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙