FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Nakon što je osmi i posljednji nastavak iz filmskog serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru oborio rekord u prodaji ulaznica prvog dana prikazivanja u sjevernoameričkim kinima, isto mu je uspjelo i u prvom vikendu, javlja BBC. "Harry Potter i darovi smrti - 2. dio" u američkim je i kanadskim kinima prvog vikenda prikazivanja zaradio 168 milijuna dolara, odnosno 10 milijuna više od dosadašnjeg rekordera "Batmana - Viteza tame" iz 2008. godine. U ostatku svijeta film je zaradio još 157 milijuna dolara. "Definitivno ćemo doseći milijardu dolara", kazao je Dan Fellman, šef distribucije Warner Brosa. Osmi Harry Potter počeo se prikazivati u četvrtak u ponoć po mjesnom vremenu u više od 4300 kina u SAD-u i Kanadi.

LONDON - David i Victoria Beckham svoju su kćer rođenu prije tjedan dana u Los Angelesu predstavili javnosti putem internetske društvene mreže Twittera, piše BBC na svojoj internetskoj stranici. David je na svom računu objavio fotografiju kćeri i njezine majke, a Victoria je na svome objavila fotografiju kćeri i tate. Djevojčica Harper Seven rođena je prošlog vikenda u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu. Ona je četvrto dijete u obitelji. Beckhami imaju i tri sina, Brooklyna (12), Romea (8) i Cruza (6).

WASHINGTON - Djeca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to čine roditelji, navodi se u američkoj studiji koju u ponedjeljak prenose tamošnji mediji. "Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa ozljeđivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili djedovi", rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji, vodeći autor studije. Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece. Rezultati su pokazali da je rizik za ozljedu djeteta dvostruko manji kada automobil vozi baka ili djed. Razlozi za takve rezultate nisu posve jasni, ali znanstvenici imaju dvije teorije. "Možda su bake i djedovi nervozniji kada voze svoj 'dragocjeni teret' i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzirali pitanje godina", rekao je Henretig. Druga je pretpostavka da roditelji češće voze svoju djecu u vrijeme većih gužvi i žure ih se ostaviti u vrtiću ili školu pa potom odjuriti na posao, što povećeva rizik od sudara u kojem će biti ozlijeđenih. U studiji se nije analiziralo tko izaziva više nesreća, bake i djedovi ili roditelji, nego samo posljedice. Rezultati su objavljeni u časopisu "Pediatrics".

NEW DELHI - Indijska industrijska tvrtka Tata koja je prije dvije godine proizvela najmanje vozilo na svijetu - Nano, uskoro će ponuditi montažnu kuću za 720 dolara. Tvrtka Tata ponudit će za šest do osam mjeseci na nacionalnom tržištu kuću Nato koja će se moći podići za tjedan dan, rekao je novinarima šef projekta Sumitesh Das. Montažna kuća od 20 m2 ponudit će se po cijeni od 32.000 rupija (509 eura), opskrbljena vratima, prozorima i krovom. Unutarnji zidovi bit će prekriveni jutom ili vlaknom kokosovca. Kuća Nano isprobana je u državi Zapadni Bengal a bit će dostupna i u inačici od 30 m2 s dodatnim opcijama: solarne ploče, veranda. Tata se nada prodavati svoje kuće pojedincima ali i vladama koje pokušavaju riješiti probleme stanovanja milijuna siromašnih Indijaca bez krova nad glavom.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙