FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ASTANA

Britanski glazbenik Sting otkazao je koncert predviđen za ponedjeljak u Astani, glavnom gradu Kazahstana, prosvjedujući protiv represije nad zaposlenicima u naftnom i plinskom sektoru koji štrajkaju. "Štrajk glađu, zatočeni radnici i deseci tisuća osoba u štrajku nisu ozračje u kojem želim nastupiti", piše u Stingovu priopćenju izdanom u nedjelju na njegovoj web stranici. Stinga je o represiji obavijestila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, piše u priopćenju. Trebao je nastupiti u Astani u okviru simfonijske turneje i izvoditi pjesme iz doba kad je bio vođa grupe Police, kao i više svojih solo hitova. Kazahstanski organizatori u nedjelju su objavili da je koncert otkazan "iz tehničkih i organizacijskih razloga".

LIMA

Peruanci se spremaju proslaviti 100. obljetnicu "otkrića" grada Inka Machu Picchua, turističkog dragulja svoje zemlje i arheološkog čuda koje još ni izdaleka nije otkrilo sve svoje tajne. Postojanje tog iznanađujućeg kompleksa od kamena podignutog na vrhuncu civilizacije Inka između 15. i 16. stoljeća nakon Krista na padini Anda blizu Cuzca, na jugoistoku Perua, otkrio je svijetu Amerikanac Hiram Bingham. Taj arheolog-istraživač, koji je inspirirao lik Indiane Jonesa, došao je do Machu Picchua 25. srpnja 1911. na čelu znanstvene ekspedicije. Objavljivanjem njegovih istraživanja o tom "izgubljenom gradu" u časopisu National Geographic znamenitost je postala poznata u čitavom svijetu. Seljaci iz okolice znali su oduvijek za njezino postojanje.

MONTREAL

Princ William pokazao se boljim kuharom od kvebečkog premijera Jeana Charesta: bolje mu je uspio sufle na kuharskoj radionici u subotu navečer u Montrealu, otkrio je jedan od animatora susreta britanskog para sa studentima gastronomije. Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea bili su opušteni i zabavljali su se pripremajući nekoliko jela pod vodstvom montrealskih gastronoma, u društvu Charesta i njegove supruge, kazao je Pasquale Vari, profesor kuhanja na Institutu za turizam i hotelijerstvo Kvebeka. William i Kate trudili su se govoriti francuski ali 60 posto razgovora odvijalo se na engleskom, dodao je on.

THIRUVANANTHAPURAM

Blago koje se sastoji od zlatnog i srebrnog nakita, predmeta od zlata i dragog kamenja, čija se vrijednost procjenjuje u milijardama dolara, otkriveno je u podrumu hinduističkog hrama na jugu Indije, objavile su vlasti. Prema prvotnoj procjeni, blago vrijedi više od 500 milijardi rupija ili 11,2 milijarde dolara, kazao je ministar unutarnjih poslova savezne države Kerala K. Jayakumar. Njegova će se vrijednost točno odrediti kad ga pregleda Indijski zavod za arheologiju, kazao je on. Blago se nalazi u najmanje pet podzemnih skrovišta hrama Sree Padmanabhaswamy, poznata po svojim skulpturama. "Moramo otvoriti još jednu tajnu sobu koja nije otvorena najmanje 140 godina", kazao je Jayakumar. Hram posvećen Bogu Višni podignuo je prije više stoljeća kralj Travankora a darovi vjernika čuvani su otad u podzemnim sobama.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙