FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

HAVANA

El Floridita, bar u Havani kamo je zalazio Ernest Hemingway i pijuckao Daiquiri, proslavit će 195. obljetnicu osnutka u srpnju 2012. organizirajući "najveći Daiquiri na svijetu" kako bi se našao u Guinnessovoj knjizi rekorda, objavio je lokalni tisak. Prva etapa priprema tog događaja odvijala se tijekom tjedna organiziranjem natjecanja "kralj Daiquirija" na kojem je sudjelovalo 12 barmena zastupajući različite barove i restorane u Havani. Manifestacije koje će se održavati gotovo godinu dana trebale bi kulminirati 6. srpnja 2012. pripremom "najvećeg Daiquirija na svijetu", kandidata za Guinnessovu knjigu rekorda. Smješten u starom dijelu Havane, El Floridita posjeduje brončani kip u prirodnoj veličini Ernesta Hemingwaya (1899.-1961.) nalakćenog na šank, što je bila uobičajena piščeva poza tijekom godina koje je proveo na Kubi, od 1939. do 1960. Daiquiri je kubanski koktel od ruma, limuna, šećera i smrvljenog leda. Ime duguje plaži na jugoistoku otoka na koju su se iskrcali američki vojnici 1898. godine.

ASUNCION

Najveća kobasica na svijetu, duža od 200 metara, predstavljena je u petak na poljoprivredno-industrijskom i gastronomskom sajmu u paragvajskom glavnom gradu Asuncionu. Sutkinja Guinnessove knjige rekorda Amerikanka Johanna Hessling stigla je u Asuncion i potvrdila da je Paragvaj sada svjetski rekorder s kobasicom od 203,8 metara, odnosno 50 metara duljom od dosadašnjeg rekorda koji je bio u španjolskom vlasništvu. Kobasica je ispečena u posebnoj pećnici, a kasnije poslužena s kruhom težila je 270 kg. U njezinoj pripremi je sudjelovalo 245 ljudi. Nakon verifikacije rekorda, divovska kobasica podijeljena je na 2000 porcija po 10 cm kako bi je konzumiralo što više ljudi.

LOS ANGELES

Osmi i posljednji nastavak iz filmskog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru prvog je dana prikazivanja na sjevernoameričkim blagajnama utržio 92,1 milijun dolara, što je apsolutni rekord u ostvarenom prihodu u samo jednom danu prikazivanja. "Harry Potter i darovi smrti - 2. dio" time je obilato nadmašio dosadašnji rekord od 72,7 milijuna dolara od prodaje ulaznica u jednom danu koji je dvije godine držao film "Sumrak saga: Mladi mjesec", rekao je Paul Dergarabedian, čelnik tvrtke Hollywood.com Box Office. Ovo će vjerojatno biti prvi film iz serijala o Harryju Potteru koji će na kino blagajnama diljem svijeta zaraditi više od milijarde dolara. Osmi Harry Potter počeo se prikazivati u četvrtak u ponoć po mjesnom vremenu u više od 4300 kina u SAD-u i Kanadi. Projekcije su trajale cijele noći. Izvan SAD-a i Kanade, film je u 59 zemalja zaradio 75 milijuna dolara na početku kino distribucije, objavio je Warner Bros.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙