FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal očekuje pad BDP-a u ovoj i idućoj godini

Autor: vmom
LISABON, 15. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Portugal će zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,3 posto u ovoj godini i za daljnjih 1,7 posto u idućoj godini, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak, kazao je tamošnji ministar financija Vitor Gaspar.

Po njegovim riječima, gospodarski oporavak uslijedit će tek u 2013., s obzirom da se vlada u Lisabonu obvezala provesti stroge mjere štednje koje obuhvaćaju smanjenje državne potrošnje i povećanje poreza radi stabilizacije državnih financija. U pomoć je u svibnju ove godine priskočila Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) paketom 'teškim' 78 milijardi eura.

Pomoć međunarodnih zajmodavaca temelji se na prognozama pada portugalskog BDP-a za 2,2 posto u 2011. i 1,8 posto u godini iza. Portugalska središnja banka nedavno je pak objavila da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za dva posto a iduće za 1,8 posto.

Nova portugalska vlada izabrana u prvoj polovini lipnja cilja smanjenje proračunskog manjka s golemih 9,1 posto BDP-a u prošloj godini na 5,9 posto u 2011. U okvire gornje propisane granice u EU od tri posto BDP-a namjerava ga svesti do 2013.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak Gaspar je također izjavio da vlada planira ubrzati privatizaciju i povećati poreze ove godine, što bi joj trebalo donijeti prihode od oko 1,03 milijarde eura.

Kriza s kojom se suočava Portugal bez presedana je u novijoj povijesti zemlje, ustvrdio je ministar financija.

Vlada očekuje da će se domaća potražnja smanjiti za 5,8 posto ove godine i daljnjih 4,1 posto u 2012. Izvoz kao ključni pokretač rasta trebao bi porasti za 6,7 posto ove i 5,6 posto iduće godine, dok bi uvoz prema procjenama vlade trebao pasti za 4,8 i 1,3 posto.

Stopa nezaposlenosti ove će godine iznositi 12,5 posto a iduće će još dodatno porasti, na 13,2 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙