FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon predstavio novu 'cyber' strategiju

Autor: akoz
WASHINGTON, 14. srpnja 2011. (Hina) - Zamjenik ministra obrane SAD-a William Lynn u četvrtak je iznio novu startegiju SAD-a za zaštitu vojnih računalnih mreža po kojoj Pentagon prelazi s pasivne obrane na aktivniji odnos u kojem prostor računalnih komunikacija postaje "operativna domena" u kojoj obučene snage vode obranu od napada.

Lynn je u govoru na Nacionalnom sveučilištu za obranu u Fort McNairu rekao da Pentagon želi izbjeći militarizaciju prostora računalnih komunkacija, ali u isto vrijeme namjerava osigurati strateški važne mreže i prijetnjom odmazde i pokretanjem aktivne obrane.

"Naša sposobnost da prepoznamo i odgovorimo na ozbiljan 'cyber' napad samo je dio naše strategije. Glavni naglasak naše strategije je uskrata koristi od napada", rekao je. "Ako napad neće imati svoj namjeravani učinak, oni koji nam žele naštetiti imat će manje razloga da nas uopće napadaju u prostoru računalne komunikacije".

On je rekao da će kao dio aktivne obrane Pentagon uvesti nove operativne koncepte i kapacitete na svojim mrežama poput senzora i programa, kako bi detektirao i zaustavio napade prije no što ostvare učinak na operacije SAD-a.

"Daleko od militarizacije računalnih komunikacija, naša strategija osiguravanja mreža i uskrate koristi od napada pomoći će odvratiti vojne protagoniste da koriste 'cyberspace' za neprijateljske svrhe", rekao je Lynn.

On je rekao da je, zato što je internet otvoren sustav koji uključuje mreže mnogih organizacija, važno uključiti druge agencije SAD-a, saveznike SAD-a i obrambene industrije u napore osiguravanja računalnih komunikacija.

"Naša je odgovornost prihvatiti to novo okruženje i prilagoditi mu naše sigurnosne instrumnete. To je svrha Cyber strategije ministarstva obrane. Moramo se pripremiti", reko je Lynn, prenijela je agencija Reuters.

Američko ministarstvo obrane u ožujku je pretrpjelo jedan najgorih računalnih napada u povijesti kada su strani hakeri provalilli u računala od Pentagona ugovorno angažirane korporacije i tijekom samo jednog upada dobili 24.000 osjetljivih dokumenata Pentagona, rekao je, među ostalim, Lynn, prenio je list The New York Times u četvrtak.

Lynn je kazao da su među "ključnim" dokumentima ukradenim tijekom godina iz sustava obrambenih industrija bili i planovi sustava praćenja raketa, planovi uređaja za satelitsku navigaciju, bespilotnih špijunskih letjelica i najnovijih vojnih zrakoplova.

Pentagon i dužnosnici administracije nisu željeli navesti koja je korporacija napadnuta u ožujku kao ni državu za koju sumnjaju da je počinitelj rekavši da su bilo kakve optužbe pitanje službenog i povjerljivog diplomatskog dijaloga.

U prošlosti su, međutim, dužnosnici za upade u računalne sustave Pentagona i brojnih industrija uglavnom optuživali Kinu i ponekad Rusiju. I u tim sluačjevima ostalo je nepoznato jesu li napadi izvršeni pod pokroviteljstvom vlada tih zemalja ili su bili djelo industrijske konkurencije ili kriminalaca iz tih država.

"Sadašnje protumjere nisu spriječile odljev osjetljivih infromacija", rekao je Lynn, navodi list.

Po predstavljenoj strategiji, novom 'Cyber' zapovjendištvu naloženo je da se pripremi za defenzivne i ofenzivne operacije u računalnim mrežama. Dužnosnici su potvrdili da zapovjedništvo ima programe za izvršenje ofenzivnih operacija u "cyberspace-u" ako to naloži predsjednik.

Iako je za sada strategija usredotočena na obranu SAD-a od napada, zamjenik načelnika glavnog stožera SAD-a general James Cartwright rekao je na susretu s novinarima u četvrtak da se Pentagon mora usredotočiti na ofenzivu, uključujući i mogućnost odgovora na kiber-napad vojnom akcijom.

On je rekao da sada američki zapovjednici 90 posto pozornosti posvećuju izgradnji boljih sustava zaštite a samo 10 posto načinima da spriječe hakere da uopće pokrenu napad. Cartwright je ustvrdio da bi bolja strategija bila obrnuta, gotovo u cijelosti ofenzivna.

Pentagon, rekao je, treba strategiju "koja napadaču kaže, ako to učiniš cijena za tebe će se dići i stalno će se povećavati". "Sada smo na previše predvidljivom putu, čisto defenzivnom, za sada nema kazne za napad", dodao je, kako navodi New York Times.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙