FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad industrijske proizvodnje u svibnju

Autor: neba
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala za 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabila 0,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, proizvodnja energije smanjena za 8,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,5, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 6,2, a kapitalnih proizvoda za 5,9 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je na godišnjoj razini proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala za 16,2 posto.

U sektoru rudarstva i vađenja proizvodnja je u svibnju na godišnjoj razini porasla za 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto.

Padom u svibnju nastavljen je negativan trend u domaćoj industriji. U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,9 posto. U travnju je, pak, porasla za 2,7 posto, da bi u svibnju ponovno oslabila.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 2,4 posto.

Državni zavod za statistiku danas je objavio i da su zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u svibnju u odnosu na travanj porasle za 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile veće za 10,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji u svibnju je u odnosu na travanj porastao za 0,2 posto, dok je u odnosu na lanjski svibanj zaposlenih u industriji bilo 3,6 posto manje.

Proizvodnost rada u hrvatskoj je industriji u prvih pet mjeseci ove godine porasla za 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Hina) xneba yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙