FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republička koordinacija udruga iz Domovinskog rata o smrti Đure Brodarca

Autor: aspa
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatski branitelji i njihove obitelji s nevjericom i tugom primili su vijest o iznenadnoj smrti generala Đure Brodarca, hrvatskog dragovoljca koji se je nesebično stavio u obranu Republike Hrvatske u samom početku njezinog stvaranja, priopćeno je danas iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Ističu kako hrvatski branitelji nažalost i danas svako malo moraju ponovno prolaziti kroz agoniju smrti i razaranje svijesti i podsjećati stalno da su bili izloženi nametnutom agresivnom i brutalnom ratu koje je predvodila velikosrpska politika koju je provodio tadašnji gospodar života i smrti Slobodan Milošević, a u svojim provođenjima svesrdno je bio potpomagan tzv. JNA čiji vrh unatoč brojnim dokazima još uvijek nije procesuiran.

Sramotna kvalifikacija Haaškog suda o uspostavi „udruženog zločinačkog pothvata s ciljem istrebljenja Srba“, a što je sve navodno operacionalizirano završnom akcijom „Oluja“ dodatno i nepovratno traumatizira sve hrvatske branitelje, o čemu smo dakako već u nekoliko navrata otvoreno i javno progovarali, naglašavaju iz Republičke kooridnacije.

"Želimo istaknuti da ovakvi pritisci kojima su svakodnevno izloženi hrvatski branitelji, ali i članovi njihovih obitelji prelaze u oblike frustrirajućeg i paranoičnog stanja koje vlada među hrvatskim braniteljima. Takvo stanje direktno i indirektno ugrožava zdravstveno stanje hrvatskih branitelja, što je dakako vjerojatno bio slučaj i s našim ratnim prijateljem generalom Đurom Brodarcem, ali i stotinama drugih hrvatskih branitelja koji se danas nalaze po zatvorima diljem Republike Hrvatske", navode.

Rat je sam po sebi iracionalna i stresna situacija, velikoj većini hrvatskih branitelja zdravlje je ozbiljno narušeno, tako da je smrt naših ratnih prijatelja postala naša svakodnevica. Hrvatski ratnici, hrvatski vitezovi, hrvatski heroji nisu bježali niti će bježati iz svoje Domovine, jer upravo su oni najzaslužniji za uspostavu samostalne i suverene Republike Hrvatske, stoga se opravdano pitamo je li privođenje i zatvaranje hrvatskih ratnika na taj i ovakav način primjeren uzimajući u obzir njihovo zdravstveno stanje, ali i sveopće izlaganje ponižavanju kojemu su izloženi u Domovini koju su stvarali, ističu u priopćenju.

Privođenje i zatvaranje nakon toliko godina rata u hrvatskim braniteljima ostavlja trajne i nesagledive posljedice, tugu i nevjericu koja nažalost može prouzročiti i iznenadnu smrt. Svi mi znamo da postoje i drugi oblici ispitivanja i nadzora eventualnih osumnjičenika koji se mogu vrlo kvalitetno provoditi kroz pravosudni sustav Republike Hrvatske, te stoga ne vidimo niti jedan relevantni razlog da se to konačno počne i provoditi, naglašava se u priopćenju Republičke koordinacije udruga iz domovinskog rata koje je potpisao njen predsjednik Đuro Dečak.

Pozivaju predsjednike države, Sabora i Vlade, kao i pravosudne institucije da upotrijebe sva legalna i legitimna pravna sredstva, te da hrvatski branitelji ne budu više izloženi progonu i ponižavanju koje sa sobom nedvojbeno donose uhićenja, već da se iskoriste i drugi oblici ispitivanja i nadzora eventualnih osumnjičenika koji nudi i koje u svoj sustav imaju ugrađena pravosudna tijela Republike Hrvatske.

(Hina) pp/xaš yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙