FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz sabornice udaljen cijeli Klub HDSSB-a

Autor: vlar
ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina) - Sva četvornica HDSSB-ovih zastupnika - Dinko Burić, Zoran Vinković, Boro Grubišić i Ivan Drmić - udaljeni su danas iz sabornice, budući da su predsjednik Sabora Luka Bebić, a potom i potpredsjednik Vladimir Šeks, njihovo uporno inzistiranje na stanci ocijenili nedopuštenim ometanjem sjednice te pozvali saborsku stražu da ih udalji iz velike vijećnice.

Nakon polusatne stanke, koju je Bebić odredio jer je Burić inzistirao na stanci kako bi progovorio o okolnostima smrti umirovljenog generala Đure Brodarca, a kojoj mu nije želio udovoljiti, Burić je nastavio iznositi svoje zahtjeve za stankom, zbog čega rasprava o točki dnevnog reda nije bila moguća.

Bebić je stoga pozvao stražu da Burića udalji iz sabornice, na što mu je Burić, napuštajući veliku vijećnicu, poručio kako ga može "biti sram da hrvatska javnost ovo gleda". "Počeli ste strahovati od onoga što mislite da bih mogao reći", poručio je Burić Bebiću, a nakon što mu je isključen mikrofon i rekao kako je pred Saborom želio progovoriti o "ubojstvu s predumišljajem hrvatskog generala Đure Brodarca".

Bebić je ponovio da će Sabor tijekom dana dostojanstveno obilježiti smrt bivšeg saborskog zastupnika Brodarca.

Nakon što je Burić udaljen iz sabornice, na stanci su nastavili inzistirati njegovi stranački kolege Zoran Vinković i Boro Grubišić, kojima je Bebić također izrekao mjeru udaljenja iz sabornice te pozvao stražu da tu mjeru i provede u praksi.

"Pauziramo već pola sata, umjesto da prekinete ovo inaćenje i date riječ nekome iz HDSSB-a da progovori o čudnim okolnostima iznenadne smrti Đure Brodarca", poručio je Grubišić predsjedniku Sabora, dok se Vinković pozivao na Poslovnik i pravo svakog kluba da mu se odobri stanka.

Bebić im je poručio da se "na njegovu odluku mogu žaliti u skladu s poslovnikom", ali da stanku neće dati, te im je zbog dovođenja u pitanje daljnjeg održavanja sjednice izrekao stegovnu mjeru udaljavanja sa sjednice.

Nakon što su trojica HDSSB-ovaca udaljena iz velike vijećnice, zastupnici su počeli raspravu o prijedlogu dopuna Zakona o umirovljeničkom fondu, no tada je u sabornicu došao i četvrti HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić te ponovno počeo tražiti stanku i prosvjedovati zbog kršenja Poslovnika.

Predsjedavajući sjednicom Vladimir Šeks odmah mu je izrekao opomenu, zatim opomenu s oduzimanjem riječi, a potom pozvao stražu da ga udalji iz sabornice, pa se tako izvan sabornice našao cijeli Klub HDSSB-a.

(Hina) xvl/xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙