FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor skinuo imunitet Ivanu Drmiću

Autor: vlar
ZAGREB, 17. lipnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor skinuo je danas imunitet HDSSB-ovom zastupniku Ivanu Drmiću na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a na zahtjev Državnog odvjetništva i USKOK-a zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela i kaznenog djela lažnog prijavljivanja.

Za skidanje imuniteta Drmiću glasovalo je 95 zastupnika, dva su bila suzdržana i jedan protiv.

Glasovanju je prethodio istup HDSSB-ova zastupnika Dinka Burića koji je ustvrdio da je riječ o "nastavku političko-policijskog progona čelništva HDSSB-a pod dirigentskom palicom još uvijek vladajuće stranke, a u režiji HDZ-ova represivnog aparata i političke marionte Mladena Bajića".

"Tko bi i zbog čega pokušavao 'podmititi suce' nakon što je već bilo objavljeno da je Vrhovni sud RH 'presudu' Branimiru Glavašu već donio", upitao je Burić, iznoseći time ujedno i stajalište Predsjedništva HDSSB-a.

Natpolovičnom većinom od 77 zastupničkih glasova Sabor je danas utvrdio Nacrt ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava kako bi se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnog zakona.

Za utvrđivanje nacrta izmjena Ustava potrebna je obična većina zastupničkih glasova, međutim Ustav se konačno neće moći izmijeniti bez dvotrećinske većine i glasova oporbe.

Sabor je, na prijedlog saborskog Odbora za medije, razriješio člana Nadzornog odbora HRT-a Antu Žigmana, na njegov zahtjev, a na njegovo je mjesto za preostali dio mandata imenovana Zrinka Malešević.

Donesena je i Rezolucija o šećernoj bolesti s predviđenim posebnim mjerama ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije u borbi protiv rastuće pandemije dijabetesa tipa 2, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 316 tisuća ljudi.

Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima dopunjen je uvođenjem novog spomendana 23. kolovoza, kada će se obilježavati Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Donesene su i izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se, u skladu s odlukom Ustavnog suda, ukida kumulativno kažnjavanje vozača koji počine prekršaj, a pri tome imaju u krvi minimalnu količinu alkohola. Ubuduće će biti kažnjavani samo za prekršaj, a ne više i za dopuštenih pola promila alkohola.

Većinom glasova izmijenjena je Konvencija o identifikacijskim ispravama pomoraca iz 1958. godine, te se, radi sigurnost i bolje kontrole ljudi na brodu, uvodi tzv. biometrijska evidencija pomoraca.

U drugo čitanje upućene su izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kao i prijedlozi zakona o postupanju s nezakonitim zgradama te o sudovima za mladež.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je da idući tjedan, kada se obilježavaju tri državna praznika, Sabor neće zasjedati, a sjednica se nastavlja u srijedu, 29. lipnja, raspravom o potvrđivanju Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Hrvatske, vezanu uz definicije pojma "proizvodi podrijetla" i način upravne suradnje.

(Hina) xvl/xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙