FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP: u Srebrenici ubijeno oko 8100 osoba

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. srpnja 2011.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu objavilo je u nedjelju da se na temelju pouzdanih podataka može ocijeniti da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine nestalo oko 8100 Bošnjaka pošto su tu enklavu zauzele snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Na temelju broja krvnih uzoraka koje su obitelji dale ICMP-u prigodom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupnog stupnja podudarnih DNK profila, ICMP može poduprti ocjenu da je nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine nestalo oko 8100 osoba", stoji u priopćenju ove međunarodne organizacije, objavljenom uoči obilježavanja šesnaeste godišnjice genocida u Srebrenici.

ICMP već godinama pomaže vlastima država s područja bivše Jugoslavije u procesu potrage za nestalima tijekom ratova vođenih od 1991. do 1995. godine, kao i na Kosovu 1999. godine.

Stručnjaci ICMP-a pritom se koriste najsuvremenijim metodama analize uzoraka DNK pronađenih u masovnim grobnicama, odnosno njihovom usporedbom s DNK profilima dobivenim iz krvi živih srodnika.

Na taj je način ICMP do sada utvrdio identitet 6598 osoba koje su od pada Srebrenice smatrane nestalima. Sudski patolozi i službeno su zatvorili 5564 slučaja nestalih osoba. "Tijela oko tisuću i pol osoba tek treba pronaći", ističu iz ICMP-a.

Obitelji iz cijele BiH još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima oko deset tisuća svojih srodnika koji se i još vode kao nestali.

Otkako je ICMP 2001. godine počeo koristiti metodu usporedbe DNK profila time je omogućena identifikacija više 16.200 nestalih osoba na cijelom području zapadnog Balkana, od čega se nešto više od trinaest i pol tisuća osnosi na nestale u BiH.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙