FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Do kraja srpnja nove ekshumacije u Bugojnu

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. srpnja 2011.(Hina) - Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) do kraja srpnja započet će nove ekshumacije na području Bugojna s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka nekih od brojnih Hrvata s tog područja koji se od 1993. smatraju nestalima a bili su u zarobljeništvu Armije BiH, najavio je Marko Jurišić, član kolegija direktora INO-a.

Kako u petak prenose banjalučke "Nezavisne novine", Jurišić tvrdi da postoje informacije o tri ili četiri nove lokacije na kojima bi mogla biti pokopana tijela nekih od zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za koje se pretpostavlja da su ubijeni.

"Informacije o tim lokacijama dobili smo od Tužiteljstva BiH koje vodi istragu o zločinima u Bugojnu", izjavio je Jurišić.

Dodao je kako se trenutačno pripremaju optužnice protiv najviših dužnosnika civilne i vojne vlasti u Bugojnu što je također povezano s planiranim ekshumacijama.

Prve informacije o mogućim lokacijama na kojima su pokopana tijela nekih od ubijenih hrvatskih zatočenika u bošnjačkim zatvorima u Bugojnu dospjele su do istražitelja na temelju priznanja što ga je tijekom suđenja za zločine počinjene u tom gradu dao Enes Handžić, nekadašnji obavještajni časnik Armije BiH.

Nakon njegova priznanja forenzičari su na lokalitetu Ivandine kuće u okolici Bugojna u svibnju pronašli sitne dijelove kostura najmanje tri osobe.

Vjeruje se kako je riječ o posmrtnim ostacima vojnika HVO-a Nikice Miloša, Perice Kovačevića i Jadranka Gvozdena.

Stručnjaci Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) sada pokušavaju analizirati pronađene ostatke koji su u veoma lošem stanju.

Enes Handžić je u svom priznanju kao najodgovornije osobe za zbivanja u Bugojnu označio ratnog načelnika Dževada Mlaću, zapovjednika 307. brigade Armije BiH Tahira Granića te sadašnjeg ministra obrane BiH Selmu Cikotića koji je 1993. i 1994. godine obnašao dužnost zapovjednika operativne skupine Armije BiH zaduženog za prostor središnje Bosne.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije mogao potvrditi da će oni doista i biti optuženi.

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙