FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cvjetovi kao podsjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. srpnja 2011.(Hina) - Članice udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" počele su u petak podjelu tisuća platnenih cvjetova bijelo-zelene boje koji su izrađeni u znak podsjećanja na sve ubijene tijekom genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, čija će šesnaesta obljetnica biti obilježena 11. srpnja.

Podjela cvjetova upriličena je na središnjim gradskim trgovima u Sarajevu, Tuzli i Zenici uz poziv svima koji su ih dobili da ih nose na vidnom mjestu 9, 10. i 11. srpnja.

Cvjetovi su u Sarajevu podijeljeni i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Bakiru Izetbegoviću, a organizatori su najavili kako će ih u vrijeme obilježavanja obljetnice srebreničkog genocida nositi i članovi osoblja tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući glavnog tužitelja Sergea Brammertza.

Podsjećajući kako već šesnaest godina tragaju za istinom i pravdom, predsjednica udruge srebreničkih majki Munira Subašić kazala je kako mrtve nitko ne može vratiti no da je potrebno stalno podsjećati na ono što se dogodilo u srpnju 1995. godine kako se to nikada ne bi ponovilo.

"1995. godine manjina je ubijala, većina je podržavala, a svi su tolerirali. Da se takvo što ne bi ponovilo mi i budimo običan narod", kazala je novinarima Subašić.

Cvjetovi čija je podjela počela u petak imaju po jedanaest bijelih ručno izrađenih latica čija boja simbolizira nevine žrtve te zelene stabljike koje simboliziraju život ali, po riječima organizatora, i boju pokrova kojim se prekrivaju muslimani pri pokopima.

Ovogodišnja komemoracija za više od osam tisuća Bošnjaka Srebrenice koje su u srpnju 1995. godine pobile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića bit će upriličena 11. srpnja u memorijalnom kompleksu u Potočarima.

Kako se očekuje, tada će biti pokopani posmrtni ostaci najmanje još 600 žrtava čija su tijela u protekloj godini identificirana nakon ekshumacije iz neke od brojnih masovnih grobnica.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙