FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga gradova: Vlada nije riješila imovinsko-pravne odnose

Autor: ipet
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Udruga gradova smatra da Vlada time što je prihvatila izmjene Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Zakona o naknadi) nije razriješila pitanje imovinsko-pravnih odnosa između države i lokalne samouprave, te će zato, navodi ta udruga u današnjem priopćenju, "središnja država nastaviti nezakonito otimati i rasprodavati imovinu lokalne samouprave, a riječ je o stotinama milijuna kuna vrijednoj imovini".

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Vojko Obersnel ta udruga protestira protiv odluke vlade koja je jučer prihvatila izmjene spomenutoga zakona i zahtijeva da vlada, prije upućivanja u Hrvatski sabor, ponovno razmotri taj prijedlog zakona te u njega ugradi potrebne izmjene kojima bi se na jasan način propisalo pravo vlasništva nad spornom imovinom (članak 77.) .

Udruga traži da Hrvatski sabor napokon uzme u razmatranje njihov zahtjev za davanje vjerodostojnog tumačenja članka 77. koji je uputila Hrvatskome saboru, putem nadležnoga predlagatelja, još 1. listopada 2008. godine.

Dodaje se da, usprkos višegodišnjim upozorenjima udruge, kao i gradova-članova, predloženim zakonom nije riješeno pitanje prava vlasništva nad imovinom kojom raspolaže lokalna samouprava, a koje se još u zemljišnim knjigama vodi kao "društveno vlasništvo" ili "općenarodna imovina" i navodi da Republika Hrvatska putem Državnog odvjetništva podnosi zahtjeve za upis vlasništva nad tom imovinom ignorirajući pravila o stjecanju prava vlasništva (koja su propisana Zakonom o vlasništvu).

Udruga smatra da se, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između države i lokalne samouprave, "upravljanje tom imovinom svodi na sudovanje oko vlasništva dok brojni poslovni prostori godinama stoje neiskorišteni i propadaju, a problemi vlasništva nepotrebno koče investitore budući se sporovi vode ne samo za poslovne prostore, već i za ostale nekretnine i zemljišta".

Podsjeća se da je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između države i lokalne samouprave utvrđeno kao jedan od ciljeva vladina Akcijskog plana za uklanjanje prepreka za ulaganja u Hrvatsku s rokom završetka u prosincu 2011. i ocjenjuje da je "izbjegavanjem rješavanja tih odnosa potpuno sigurno da vlada taj cilj neće ispuniti do kraja godine".

Dodaje se da je proteklih godina Udruga gradova mnogo puta upozoravala na taj problem te da je održan niz sastanaka s mjerodavnim institucijama, među ostalim i s Državnim odvjetništvo te Ministarstvom pravosuđa.

Udruga gradova je nacionalno i nestranačko udruženje koje okuplja 102 od 127 gradova u Republici Hrvatskoj.

(Hina) pp/xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙