FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojnić: uručeno 12 darovnica za kuće i stanove u državnom vlasništvu

Autor: vhor
VOJNIĆ, 6. srpnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić sastao se danas u Vojniću s predstavnicima šest udruga naseljenika i predao 12 darovnica za obitelji koje su izmjenom Zakona o područjima posebne državne skrbi ostvarile pravo na darovanje kuća i stanova u državnom vlasništvu.

Ministar Pankretić rekao je kako je dosad suglasnost za takve donacije po najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi steklo 3086 obitelji, a zahtjeva je još 2753. Darovanje kuća nazvao je zato otvorenim procesom kako bi u skladu sa zadaćom Ministarstva regionalnog razvitka u svakom kutku Hrvatske živjeli ljudi, a ne da iz nje odlaze.

Podsjetio je da je u obnovu i popravak 145 tisuća kuća razrušenih u Domovinskom ratu Hrvatska uložila 16,7 milijarda kuna, od čega u Karlovačku županiju 1,6 milijarda za 13 tisuća kuća.

Najavio je izgradnju komunalne i društvene infrastrukture na područjima posebne državne skrbi te je pozvao načelnike gradova i općina da se sa svojim projektima jave u ministarstvo kako bi ih ono moglo financijski poduprijeti kroz razne fondove.

U ime šest stradalničkih udruga, Nebojša Andrić iz Udruge prognanih Hrvata iz sjeverozapadne Bosne zahvalio je Hrvatskome saboru, koji je prihvatio izmjene tog zakona, i Vladi RH, koja ih je predložila, ističući da su te darovnice "cjepivo kojim će se izliječiti bijela kuga u krajevima posebne državne skrbi". Po njegovim riječima, općina Vojnić po popisu stanovništva ima 20 posto manje žitelja nego 2001. godine.

Nazočne je pozdravio i sisački biskup Vlado Košić, koji je rekao da je kroz svoje pastoralne pohode osjetio svu dramatiku života ljudi bez elementarne sigurnosti te se zauzeo da društvo "te stradalnike prepozna kao osobe koje će trajno oplemeniti ove prostore".

Na sastanku s potpredsjednikom vlade bili su i predstavnici udruga naseljenika iz Krnjaka, Popović-Brda, Plaškog i Vojinića te karlovačke Udruge "Hrvatsko srce".

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙