FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad njemačke vanjske trgovine u travnju

Autor: mpuk
FRANKFURT, 8. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Obujam trgovinske razmjene između Njemačke i ostalih zemalja svijeta smanjio se u travnju, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu, poduprijevši prognoze o usporavanju svjetskih aktivnosti u središnjem dijelu godine.

Njemački izvoz pao je za 5,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz smanjen za 2,5 posto, priopćio je njemački statistički ured.

Njemačka, drugi najveći svjetski izvoznik nakon Kine, zabilježila je u travnju sezonski i kalendarski prilagođen trgovinski višak od 12 milijardi eura. U ožujku višak je iznosio 18,8 milijardi eura.

Ukupna vrijednost izvoza iznosila je 85,9 milijardi eura, pokazali su prilagođeni podaci. Uvoz je dosegnuo vrijednost od 73,9 milijardi eura.

Podaci njemačke središnje banke koji daju opću sliku trgovine pokazali su višak na tekućem računu bilance plaćanja u travnju od 8,8 milijardi eura, što je oštar pad u odnosu na 12 milijardi eura zabilježenih u istom mjesecu godinu dana ranije.

Nakon vrlo snažnog prvog tromjesečja, predviđa se da će njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, malo usporiti u narednim mjesecima, ali da će i dalje bilježiti snažnu godišnju stopu rasta od oko 3,0 posto, smatraju privatni ekonomisti.

Pad nezaposlenosti trebao bi potaknuti domaću potrošnju, oslonac rasta koji je u prošlosti bio manje pouzdan od izvoza.

Podaci objavljeni u srijedu pokazali su da je najveći godišnji rast izvoza i uvoza Njemačka ostvarila sa zemljama izvan Europske unije, i to po stopama od 18,6 posto odnosno 28,2 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙