FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor: potpora izmjenama zakona o medijima

Autor: trub
ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za medije jednoglasno je danas podržao vladine prijedloge izmjena Zakona o medijima te Zakona o elektroničkim medijima, za koje je i oporbeni SDP rekao da su značajan korak u uređenju medijske slike u Hrvatskoj.

Zakonske je izmjene predstavio ministar kulture Jasen Mesić, ističući kao njihov osnovni cilj doprinos boljoj transparentnosti vlasničke strukture nakladnika medija te sprječavanje prikrivanja vlasničke strukture medija.

Predložena rješenja preciziraju odredbe o transparentnosti vlasničke strukture nakladnika i propisuju obvezu dostavljanja Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ovjerenih preslika isprava o stjecanju dionica ili udjela u nakladniku. Preciziraju se i prekršajne odredbe koje uređuju dostavu podataka i isprava HGK.

Njima se, naglasio je Mesić, zabranjuju pravni poslovi koji imaju za cilj prikrivanje vlasničke strukture nakladnika ili vlasništva stjecatelja dionica ili udjela u pravnoj osobi nakladnika te se utvrđuje da su takvi pravni poslovi ništavni.

Uz odredbe o vlasništvu, izmjenama Zakona o elektroničkim medijima utvrđuje se također da nije dopušteno prenošenje koncesija.

Tako nije dopušteno prenošenje koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije ili radija na drugu pravnu osobu te se preciziraju prekršajne odredbe koje sankcioniraju takve prekršaje.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) kazao je kako su vladina zakonska rješenja "značajan korak u uređivanju medijske slike u Hrvatskoj", te da je i za ukupnu javnost i za razvoj demokracije izuzetno bitno vlasništvo nad medijima učiniti potpuno transparentnim.

Vladu je, ipak, pozvao da razmotri treba li povećati predviđenu prekršajnu kaznu od najviše milijun kuna, "jer poslovni, komercijalni interes može biti i veći od te kazne".

Stazić je predložio i da se, u Zakonu o elektroničkim medijima, propiše zabrana miješanja politike u lokalne medije, odnosno one u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te kvalitetnije urede pitanja takvog vlasništva, sve u cilju slobode medija od utjecaja politike.

Sunčana Glavak (HDZ) pozdravila je predložene zakonske izmjene, posebno odredbu po kojoj mediji koji nemaju transparentnu vlasničku strukturu ne bi mogli aplicirati na sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma.

Glavak je zadovoljstvo izrazila i činjenicom da je Stazić, kao SDP-ovac, pohvalio vladine zakone, na što joj je Stazić odgovorio da vladu i hvali i kudi uvijek argumentirano.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙