FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije podupro imenovanje četiri člana Upravnog vijeća Hine

Autor: trub
ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za medije danas je Saboru predložio da u Upravno vijeće Hine imenuje četiri člana koje je predložila vlada, te je, također jednoglasno, utvrdio amandman po kojemu će se o petom članu Upravnog vijeća, iz reda Hininih zaposlenika, odlučivati nakon što se pravno dodatno protumači koji zakon (Zakon o radu ili Zakon o Hini) valja primijeniti za taj postupak.

Odbor je podržao vladin prijedlog odluke o razrješenju sadašnjeg sastava Upravnog vijeća Hine kojemu je nedavno istekao četverogodišnji mandat - razriješeni su Ante Drpić, Vlaho Bogišić, Aleksandar Adler, Gordana Carević i Damir Pavuna.

Potom je jednoglasnu potporu Odbora dobio i prijedlog vlade da se za članove Upravnog vijeća Hine, iz reda stručnjaka za medije, ponovno imenuje Vlaho Bogišić te, iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka Aleksandar Adler, kao i novi članovi, Tomislav Radić i Damir Boras.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) prethodno je članove Odbora izvijestio da je iz Hine dobio dva dopisa, jedan od Aleksandra Španića, Hininog zaposlenika kojega je vlada predložila za člana Upravnog vijeća, te drugi predsjednice Radničkog vijeća Hine Slavice Cvitanić.

Kao problem Stazić je naveo to što iz samog postupka nije razvidno imenuje li se član Upravnog vijeća iz reda Hininih zaposlenika po Zakonu o radu ili Zakonu o Hini, kao lex specialisu.

Kako Odbor ne bi neovlašteno ulazio u autentična pravna tumačenja zakonskih odredbi, Stazić je predložio, a Odbor jednoglasno i podržao amandman po kojemu je Odbor danas glasovao o četiri kandidata iz reda stručnjaka.

Na taj će se način, rekao je Stazić, vladi ostaviti vremena da još jednom preispita svoj prijedlog o imenovanju Aleksandra Španića, naglasivši kako je dosadašnja praksa bila da se kod izbora člana Upravnog vijeća iz reda zaposlenika poštivala volja Radničkog vijeća.

S takvom se odlukom složio i ministar kulture Jasen Mesić, koji je naglasio kako je Hina izuzetno bitna institucija u njegovu resoru, te da je stoga bitno i da njezino Upravno vijeće može nastaviti s poslom kako bi i Agencija mogla nastaviti rad sukladno zacrtanom planu.

Izvijestio je da su i vlada i njegovo ministarstvo jučer dobili spomenuta dva dopisa iz Hine, te da je vlada prema ministarstvu uputila zahtjev da dodatno preispita nastalu situaciju oko imenovanja člana Upravnog vijeća iz reda zaposlenika i pribavi potrebna tumačenja i očitovanja, "što ćemo mi i učiniti".

Mesić je rekao da će Ministarstvo kulture u tom smislu preispitati odluku i dodatno istražiti sve okolnosti te sukladno tome prema Odboru i Saboru ići s novim prijedlogom imenovanja iz reda zaposlenika.

Na Stazićevu preporuku, vanjski član Odbora Damir Boras, kojega vlada predlaže za člana Upravnog vijeća Hine i koji je danas dobio potporu Odbora za tu dužnost, najavio je kako će se kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te drugih tijela raspitati da li ga njegovo članstvo u Odboru dovodi u sumnju za sukob interesa.

Najavio je i da će, pokaže li se da zbog sukoba interesa ne može sjediti i u Odboru i u Upravnom vijeću Hine, prednost svakako dati Hini.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙