FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene hrane blago porasle u lipnju – FAO

Autor: gple
RIM/ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Cijene hrane blago su porasle u lipnju na međunarodnim tržištima, pokazao je u četvrtak indeks agencije Ujedinjenih naroda FAO, koja je ujedno povisila prognozu svjetske proizvodnje žitarica u 2011/2012.

Ukupni indeks cijena hrane koji izrađuje FAO porastao je u lipnju jedan posto i iznosio je 234 boda. Time je bio 39 posto viši nego u lanjskom lipnju, ali i četiri posto ispod rekordne razine od 238 bodova, koju je dosegnuo u veljači.

Njegov je rast ponajprije rezultat viših cijena šećera na međunarodnim tržištima, koje su u lipnju porasle 14 posto u odnosu na svibanj, te je odgovarajući FAO-v indeks porastao na 359 bodova. Procjenjuje se da će proizvodnja šećera u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču, kliznuti ove godine ispod prošlogodšnje razine.

Indeks cijena žitarica spustio se u lipnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 259 bodova, ponajprije zbog poboljšanih vremenskih prilika u Europi i najavljenog ukidanja ruske zabrane izvoza.

Cijene mliječnih proizvoda i mesa bile su u lipnju nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec, te su se odgovarajući indeksi zadržali na 231 bodu odnosno na 180 bodova.

Zbog izmjena prognoza američkog uroda i sjetve u tekućoj godini, FAO je povisio prognozu o ukupnoj proizvodnji žitarica u ovoj godini, na gotovo 2.313 milijuna tona, što je 3,3 posto više nego u prethodnoj godini, te 11 milijuna tona više no što je agencija prognozirala u lipnju.

U kolovozu FAO zbog ljetne stanke neće objaviti izvješće o cijenama hrane.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙