FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija zadržala kamatnjake na važećoj razini zbog naznaka sporijeg rasta

Autor: gple
SYDNEY, 5. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Australska središnja banka zadržala je u utorak kamatnjake na važećoj razini od 4,75 posto zbog učestalih naznaka usporavanja gospodarskog rasta.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su blagi pad prometa u maloprodaji u svibnju, budući da su potrošači imali teškoća s vraćanjem hipoteka.

Broj zaposlenih na puno radno vrijeme također je pao u travnju i u svibnju, i to po najvećoj stopi u više od dvije godine.

U prvom tromjesečju australski BDP pao je za 1,2 posto, što je njegov najoštriji pad u 20 godina.

Iako se gospodarstvo oporavlja od štete koju su u prvoj polovini godine uzrokovali uragani i poplave, "malo je vjerojatno da će rast u cijeloj ovoj godini biti snažan kao što se dosada prognoziralo", istaknuo je u službenom priopćenju guverner australske središnje banke Glenn Stevens.

U proteklim je godinama glavni motor australskog gospodarskog rasta bio nagli skok potražnje za resursima iz gospodarstava u nastajanju, poput Kine i Indije. Budući da te zemlje sada nastoje obuzdati rast kako bi spriječile pregrijavanje, potražnja za australskim sirovinama vjerojatno će pasti.

Položaj australskog gospodarstva dodatno otežava usporavanje tempa oporavka svjetskog gospodarstva, što utječe i na potražnju iz razvijenih gospodarstava.

"Usporavanju su pridonijeli poremećaji u opskrbnom lancu zbog potresa u Japanu i nepovoljan utjecaj visokih cijena roba na prihode i potrošnju u vodećim gospodarstvima", naglasio je Stevens.

"Istodobno su problemi u europskom bankovnom sektoru i dužničke nevolje u Europi u proteklim mjesecima dodatno pogoršali neizvjesnost i oscilacije na financijskim tržištima", dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙