FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's snizio rejting Portugala na bezvrijedan status

Autor: mpuk
LISABON/NEW YORK, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Agencija Moody's srezala je u utorak kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati drugi paket pomoći prije nego što će se moći vratiti na tržište kapitala.

Moody's je u utorak snizio kreditni rejting Portugala za četiri razine, na 'Ba2' i time postao prva agencija koja ga je srezala na bezvrijedan status, svrstavši dugovima natovarenu zemlju u rang zemalja nepovoljnih za ulaganja, poput Grčke. Grčka je ipak ocijenjena puno lošije i ima rejting 'Caa1'.

Kao razlog, u Moody'su navode pojačanu zabrinutost da Portugal neće moći u potpunosti ispuniti zahtjeve za smanjenjem deficita i ostvariti druge stabilizacijske ciljeve utvrđene ugovorom o kreditu s Europskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Portugal prima sredstva u sklopu trogodišnjeg spasonosnog programa vrijednog 78 milijardi eura i ne treba izdavati dugoročne obveznice na tržištu do 2013.

U Moody'u pak upozoravaju da je sve izglednije da Portugal neće moći posuđivati novac po održivim kamatnim stopama na tržištu kapitala ni u drugoj polovici 2013., a ni neko vrijeme nakon toga.

Snižavanje portugalskog rejtinga u utorak nije posve neočekivano i poslužilo je kao podsjetnik da dužnički problemi u Europi nisu ograničeni na Grčku, koja je dosada dominirala u medijima zbog novog paketa pomoći.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙