FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godina dana zatvora za potonuće broda na Ohridu

Autor: ztre
SKOPLJE, 5. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Makedonski sud osudio je u utorak na po godinu dana zatvora dvojicu optuženika za potonuće broda na Ohridskom jezeru 2009. u kojem je poginulo 15 bugarskih turista, objavila je agencija Mia.

Ohridski sud ocijenio je da su kapetan broda Sotif Filevski, makedonski državljanin, i hrvatski državljanin Branko Baić, mjesni predstavnik njemačke podružnice osiguravateljske kuće Lloyd, odgovorni za potonuće broda "Ilinden" u rujnu 2009., objavila je agencija.

Branko Baić osuđen je u odsustvu.

Sud je ocijenio da Filevski nije kontrolirao navigacijski sustav i da je na brod primio previše putnika.

Baić je proglašen krivim jer je izdao certifikate koji potvrđuju da je brod u dobrom stanju, samo četiri mjeseca prije nesreće.

"Ilinden" je sagrađen 1924. i navodno je restauriran 2007.

Na brodu se na dan nesreće nalazilo 53 bugarskih turista, njihov makedonski vodič i dvoje članova posade. Brod je potonuo za nekoliko sekundi. Poginulo je 15 ljudi jer većina putnika nije znala plivati i nisu imali pojaseve za spašavanje. Drama se odigrala 250 metara od obale.

Makedonske vlasti zaključile su u preliminarnoj istrazi da je nesreća rezultat spoja "tehničkih pogreški i prevelikog tereta". Brod je smio prevoziti najviše 45 ljudi.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙