FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravni fakultet najavljuje štrajk od početka iduće akademske godine

Autor: dger
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Vijeće Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je najavilo da nastava na tom fakultetu iduće akademske godine, 2011./2012., neće ni početi, ne budu li iz zakonodavne procedure povučeni Vladini prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju.

Vijeće u priopćenju upozorava da je tijekom proteklih mjeseci sveučilišna zajednica javno iznijela brojne stručne primjedbe na sadržaj prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti te na način njihove pripreme, a da je Vlada prijedloge u saborsku proceduru uputila ne osvrnuvši se na te primjedbe.

"Takvo postupanje vlade izraz je prijezira prema hrvatskoj akademskoj zajednici", ocjenjuje Vijeće dodajući da je time prestala svaka nada u dijalog vlade i sveučilišta o tim prijedlozima.

Sadržaj prijedloga triju zakona, smatra Vijeće koje je danas jednoglasno usvojilo očitovanje, takav je da se oni ne mogu popravljati amandmanima u saborskoj proceduri te najavljuje da iduće akademske godine nastava na Pravnom fakultetu neće ni početi, ne budu li oni povučeni iz procedure.

Ovisno o budućem razvoju događaja, još u ovoj akademskoj godini će se, nakon konzultacija s predstavnicima studenata, poduzeti odgovarajuće mjere u pogledu izvođenja nastave, ako bi one bile kratkoročno nužne da bi se spriječila trajna šteta koja će za sustav hrvatskog visokog obrazovanja i znanosti nastati usvajanjem navedenih zakona, dodaje se.

Nastavnici i suradnici Fakulteta sudjelovat će u različitim legitimnim javnim iskazima nezadovoljstva zbog ponašanja Vlade prema hrvatskoj akademskoj zajednici i hrvatskoj pravnoj struci, najavljuje se.

Vijeće, kako se navodi, izražava razumijevanje i solidarnost sa svim kolegicama i kolegama koji, unatoč nezapamćenom političkom pritisku na sveučilište i napadu na pravo njegovih pripadnika da kritiziraju rad Vlade, nastoje na različite načine javno iskazati stavove sveučilišne zajednice o neustavnim prijedlozima zakona i metodama kojima se oni nastoje usvojiti. Odbacuje, kako se navodi, i pokušaje Vlade da vlastite ciljeve koje namjerava postići ovim zakonima opravda pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji.

"Hrvatski zakonodavni okvir za znanost i visoko obrazovanje potpuno je usklađen s pravom Europske unije. Pregovori za poglavlje 25. Znanost i istraživanje i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura, otvoreni su i odmah zatvoreni prije pet godina. U tim kao i u mnogim drugim poglavljima pristupnih pregovora savjesno su i predano sudjelovali profesori našega fakulteta te mnogi drugi sveučilišni profesori", navode.

Zakonskim prijedlozima koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, Hrvatska se ne približava europskim standardima, ističe Vijeće.

"Upravo suprotno, mnoga rješenja sadržana u tim prijedlozima kao i način njihove pripreme viđena su u mnogim državama jugoistočne Europe u kojima su slične promjene zakonskog okvira dovele do uništenja javnog obrazovanja na korist privatnih učilišta koja pružaju neadekvatno obrazovanje", zaključuje Vijeće koje očekuje da će Senat Sveučilišta u Zagrebu u vezi s navedenim žurno donijeti odgovarajuće odluke.

(Hina) xpp/xdgk yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙