FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MZOŠ pozvao kritičare da ponovno pročitaju nacrte zakona

Autor: agrb
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) pozvalo je danas one koji u javnim istupima kritiziraju nove prijedloge zakona o znanosti i visokom obrazovanju, da "uistinu pročitaju predložene nacrte Zakona, kao i članak koji jasno definira besplatan studij, kako bi o njima mogli odgovorno javno govoriti, te ih na isti način komentirati".

Na žalost, u posljednje vrijeme možemo zaključiti iz nekih javnih istupa pojedinaca da prenose netočne i neprovjerene tvrdnje te na taj način zbunjuju i dezinformiraju javnost, ustvrdilo je Ministarstvo u priopćenju.

Predloženim zakonskim rješenjima Ministarstvo je odlučilo ukinuti školarine "koje su sada na pojedinim fakultetima enormno visoke za prosječnog građanina Hrvatske" te omogućiti besplatan studij bez naplate upisnina, dok studenti ispunjavaju svoje obaveze, a sve kako bi se osiguralo da znanost i visoko obrazovanje bude jednako dostupni i da djeluju u interesu čitavog društva, dodaje se.

Podsjeća se na stavak 2. članka 48. Nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju u kojemu stoji da "studenti državljani Republike Hrvatske koji studiraju na redovitom prijediplomskom i diplomskom studiju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu".

Dodaje se da je najnovijom verzijom zakona Ministarstvo omogućilo besplatno studiranje i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija.

Budući da se ponovno pokušava lažima i obmanama iz tvornice najpopularnijeg mladog lingvista u Hrvatskoj učiniti sve kako bi se spriječilo osiguravanje besplatnog studija dužni smo cijeloj hrvatskoj javnosti ponovno dokazati da se novim zakonima po prvi put zakonski definira besplatno visoko obrazovanje, ističe Ministarstvo, ne navodeći precizno na koga se priopćenje odnosi.

(Hina) pp/xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙