FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORH: nismo tražili izručenje predsjednika Uprave MOL-a

Autor: sobr
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) opovrgnulo je pisanje lokalnih mađarskih novina da je od tamošnjih vlasti zatražilo izručenje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi ga ispitalo u istrazi o navodnom podmićivanju bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera u zamjenu za dobivanje upravljačkih prava u Ini.

Lokalni mađarski list "Nepszabadsag" izvijestio je da je Hrvatska zatražila izručenje čelnika MOL-a, no to je odmah mađarska naftna kompanija opovrgnula ističući da ni ona ni Hernadi nisu primili nikakav službeni zahtjev za ispitivanje. Pritom u odgovoru na Hinin upit navodi kako je i od mađarskog Ministarstva javne uprave i pravosuđa dobila potvrdu da Hrvatska nije podnijela zahtjev za izručenje.

Isto kažu i u DORH-u.

"Nikakav zahtjev za izručenjem nismo slali u Mađarsku", kratko je za Hinu potvrdila glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

U USKOK-u, koji je nedavno pokrenuo istragu zbog sumnje da je Sanader predao MOL-u upravljačka prava nad Inom i zauzvrat od Hernadija primio 10 milijuna eura mita, danas nisu željeli komentirati pisanje mađarskog tiska, koji je objavio da su hrvatske vlasti izrazile spremnost razgovarati s Hernadijem i u Mađarskoj.

"Pisanje medija ne komentiramo", izjavio je za Hinu glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ne želeći odgovoriti je li USKOK putem međunarodne pravne pomoći od mađarskih kolega zatražio ispitivanje Hernadija.

Osim Sanadera i Hernadija, USKOK-ovom istragom zahvaćen je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, i to zbog navodnog pomaganja Sanaderu u zloporabi položaja i ovlasti.

Pošto su hrvatski mediji objavili informaciju o pokretanju istrage, MOL je opovrgnuo sve sumnje o davanju mita. Tvrdi kako nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o plaćanju ni s jednim od aktera i donositelja odluka na hrvatskoj političkoj sceni ni izravno ni neizravno, ni prije ni nakon dioničarskog ugovora.

(Hina) xso/xduk yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙