FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader upravljačka prava u Ini navodno "prodao" za 10 milijuna eura mita

Autor: sobr
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - USKOK je danas potvrdio da je protiv Ive Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti i primio mito, a neslužbeno se doznaje da se bivšeg premijera sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Uz Sanadera i Hernadyja, istražnim nalogom USKOK-a obuhvaćen je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, kojega se ne sumnjiči da je primio mito, nego da je pomagao Sanaderu u zloporabi položaja i ovlasti predsjednika vlade.

Ne otkrivajući pojedinosti nove istrage protiv Sanadera, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je još 10. lipnja putem Ministarstva pravosuđa mjerodavnim pravosudnim tijelima Republike Austrije dostavio zamolbu za izručenje Sanadera u vezi s novim nalogom o provođenju istrage.

"Postoji osnova sumnje da je I.S. s još dvije osobe počinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Osnova sumnje temelji se na podacima pribavljenim putem međunarodne pravne pomoći iz Austrije i Švicarske te putem Eurojusta", stoji u kratkom priopćenju USKOK-a.

Voditeljica Odjela za međunarodno kazneno pravo u austrijskome saveznom Ministarstvu pravosuđa Barbara Goeth-Flemmich potvrdila je za Hinu da je prije desetak dana u to ministarstvo stigao zahtjev USKOK-a za proširenje istrage protiv Sanadera. Rekla je i da o sadržaju zahtjeva ne smije govoriti.

Procijenila je da bi se, računajući od danas, Sanadera moglo izručiti za tri tjedna. Objasnila je da je nakon povlačenja žalbe na odluku o izručenju otkazano ročište za odlučivanje o žalbi pa sada Sanader mora samo pred ovlaštenom sutkinjom u Salzburgu ponoviti da se slaže s izručenjem. Kako se doznaje to bi se trebalo dogoditi već danas.

Salzburški sud tu će službenu izjavu poslati Ministarstvu pravosuđa, koje o tom službenim putem obavještava mjerodavna pravosudna tijela u Hrvatskoj. Nakon toga ministarstvo obavještava sud u Salzburgu da taj sud preuzima ovlast za koordiniranje same predaje izručenika s mjerodavnim hrvatskim službama, a sve to će, smatra Goeth-Flemmich, potrajati otprilike tri tjedna.

Naglasila je da je pristajanjem Sanadera na izručenje i povlačenjem njegove žalbe otpalo načelo specijalnosti, to jest da hrvatska pravosudna tijela nakon izručenja protiv Sanadera mogu voditi istrage i otvarati procese za sve predmete koji se protiv njega vode ili će se voditi, a ne samo za one za koje je sud u Salzburgu odobrio izručenje.

Po pisanju tiska, USKOK u najnovijoj istrazi Sanadera tereti da se tijekom 2008. i 2009. s predsjednikom uprave MOL-a dogovorio da će za 10 milijuna eura mita promijeniti ugovor o međusobnim odnosima vlade i MOL-a u Ini po kojima bi MOL preuzeo upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj industriji. Uz to, navodno su se dogovorili da će vlada izdvojiti "plinski biznis" iz Ine tako što će MOL-u ostaviti njegov profitabilni dio, a neprofitabilni dio izdvojit će se iz Ine i njime će upravljati vlada.

Pregovore o promjeni ugovora u ime države vodio je tadašnji potpredsjednik vlade Polančec, koji je za medije izjavio da je prije nekoliko dana preko odvjetnika primio istražni nalog, ali ništa ne može komentirati jer su USKOK-ove istrage tajne.

Mediji pišu kako je Sanader znao da se izmjenom ugovora nanosi šteta Hrvatskoj, ali je zajedno s Polančecom obmanuo članove vlade i Predsjedništva HDZ-a da je ugovor s MOL-om iznimno povoljan pa je potpisan, a Sanader je od čelnika MOL-a dobio mito. Polovica novca - pet milijuna eura navodno mu je isplaćeno preko tvrtke u suvlasništvu njegova prijatelja Roberta Ježića, vlasnika Diokija protiv kojega USKOK od prije također vodi istragu.

Mediji nagađaju i da se državno odvjetništvo sprema podnijeti zahtjev za pritvor i izručenje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

(Hina) xsd/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙