FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suić: u srijedu nešto više o datumu Sanaderova izručenja

Autor: sobr
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Goran Suić, jedan od zagrebačkih branitelja Ive Sanadera, izjavio je da će najvjerojatnije u srijedu znati nešto više o datumu izručenja bivšeg premijera koji je danas u Austriji povukao žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

"O austrijskim vlastima ovisi kad će biti izručen i sve što bismo mi branitelji sada rekli bilo bi nagađanje", kazao je za Hinu Suić.

Dodao je da sutra putuje u Salzburg, gdje je Sanader već pola godine u ekstradicijskom pritvoru.

"U srijedu bismo najvjerojatnije mogli znati nešto više o pojedinostima izručenja i samu datumu", kazao je Suić.

U Sanaderovu braniteljskom timu od prošlog je tjedna i zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, u čijem su uredu poručili da on ne želi davati izjave, odnosno da je za to zadužen odvjetnik Suić.

Ni u ministarstvu pravosuđa nisu željeli komentirati Sanaderov pristanak na pojednostavljen postupak izručenja te mogući nadnevak njegova izručenja Hrvatskoj, gdje se protiv njega vodi nekoliko istraga.

Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan rekao je, pak, austrijskoj novinskoj agenciji APA kako smatra da će Sanader Hrvatskoj biti izručen za dva do tri tjedna.

Neki mediji pišu da će Sanader još jednom biti pozvan na sud u Salzburgu i pred sucem se izjasniti o tome da bude izručen po skraćenu postupku, nakon čega sudsko rješenje o izručenju treba potpisati austrijska ministrica pravosuđa Claudie Bandion-Ortner.

Sanaderovo izručenje bi potom postalo samo tehnička stvar i predmet dogovora hrvatskog i austrijskog pravosuđa o načinu na koji bi se prebacio u Hrvatsku.

Sanader (57) uhićen je 10. prosinca u Austriji na osnovi tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Prigovarajući kako u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, Sanader se u početku suprotstavljao izručenju. Potom je promijenio stajalište obrazloživši da je Hrvatska zrela za ulazak u Europsku uniju te kako on ne želi svojim slučajem opterećivati završetak pristupnih pregovora.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonita poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna u tijeku pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj te nabavi blindiranog BMW-a. U međuvremenu protiv njega se vodi istraga i u Austriji zbog sumnje u pranje novca.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙