FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Josipović i Tuerk na koncertu Mahlerove simfonije

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. srpnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Danilo Tuerk nazočili su u nedjelju navečer u Ljubljani spektakularnom koncertu na otvorenom na kojemu je 1100 glazbenika iz Hrvatske i Slovenije izvelo Osmu simfoniju austrijskog skladatelja Gustava Mahlera, čime je obilježena dvadeseta obljetnica neovisnosti Hrvatske i Slovenije.

Orkestri Zagrebačke filharmonije i Slovenske filharmonije, 21 zbor iz Hrvatske i Slovenije, te osam solista, izveli su u Ljubljani Mahlerovu Osmu simfoniju, poznatu i kao "simfoniju tisuće", a identičan koncert održat će se u ponedjeljak u zagrebačkoj Areni, također uz nazočnost Josipovića i Tuerka.

Koncertom je otvoren i ovogodišnji ljubljanski ljetni međunarodni festival koji se održava pod visokim pokroviteljstvom slovenskog predsjednika.

Uz Tuerka i Josipovića, koji su se uoči koncerta susreli na svečanoj večeri, jedinstvenom glazbenom događaju za koji su karte bile odavno rasprodane nazočili su i mnogi istaknuti predstavnici iz slovenskog javnog i kulturnog života, među njima i dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan sa suprugom.

Pozdravljajući prisutne na koncertu, ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič izjavio je kako je uvjeren da će veličanstveni koncert "u znak prijateljstva i nezavisnosti Slovenije i Hrvatske" biti upisan u povijest, te da je to za slovensku prijestolnicu događaj od izuzetne važnosti.

Koncert je otvoren izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša, slovenske himne Zdravljica i Beethovenove Ode radosti kao himne Europske unije.

Ljubljanska i sutrašnja zagrebačka izvedba Mahlerove simfonije u Areni na simbolički način obilježavaju više obljetnica: u prvom redu 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, zatim 140. obljetnicu Zagrebačke filharmonije, 310. obljetnice slovenske institucije Academia Philharmonicorum, te 100. godišnjice smrti Gustava Mahlera.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙