FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović čestitao Sloveniji 20. rođendan

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. lipnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji na poziv slovenskog predsjednika Danila Tuerka boravi u Ljubljani na svečanostima u povodu 20. obljetnice slovenske državne samostalnosti, izjavio je u petak poslije podne novinarima da Sloveniji čestita na rođendanu i uspjesima koje je postigla, te da su Hrvati i Slovenci oduvijek bili bliski.

"Sloveniji želim sve najbolje", rekao je Josipović, dodajući da su Hrvatska i Slovenija u povijesti bile vrlo povezane.

"Naše su zemlje bile na zajedničkom putu, a bit ćemo zajedno i u Europskoj uniji. Slovenija je zemlja s kojom smo vrlo povezani, ne samo kao država s državom nego i po odnosima naših ljudi. Sretan sam zbog naših susjeda Slovenaca i njihovih uspjeha, želim im sve najbolje", rekao je Josipović.

Odnose dviju država Josipović je nazvao "vrlo dobrima".

Između Hrvatske i Slovenije nema nikakvih važnih otvorenih pitanja, a pitanje granice uspješno je apsolvirano odlukom da se ide na arbitražu, objasnio je.

"Arbitraža će donijeti neku odluku o granici, ali granično pitanje više nije predmet političkih rasprava", naglasio je Josipović.

Čestitajući Sloveniji i slovenskom narodu 20. obljetnicu proglašenja državne nezavisnosti, Josipović je podsjetio da su oba naroda u želji za osamostaljenjem vodili isti motivi.

"Hrvatska i Slovenija na određeni su način zemlje-blizanci - rođene su na isti dan, a figurativno rečeno imaju i "istu majku" jer ih je prema stvaranju samostalnih država vodila "želja za slobodom i nezavisnošću", rekao je Josipović u svojoj čestitki Slovencima i njihovoj nezavisnoj državi.

Josipović, koji na svečanostima povodom 20. obljetnice slovenske samostalnosti u Ljubljani na poziv predsjednika Tuerka boravi zajedno s predsjednicima Italije, Austrije i Mađarske, poslije podne je zajedno s njima i u pratnji gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankoviča posjetio staru gradsku jezgru Ljubljane.

Na večer će predsjednik Josipović prisustvovati i središnjoj svečanosti povodom obljetnice nezavisnosti Slovenije koja se održava na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Glavni govornik na proslavi bit će slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙