FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: na 20. obljetnici državnosti i Josipović

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. lipnja 2011.(Hina) - Slovenija krajem ovoga tjedna obilježava 20. obljetnicu proglašenja državne samostalnosti, a u petak će središnju svečanost u Ljubljani uveličati i predsjednici Sloveniji susjednih država, među njima i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, no proslava okrugle obljetnice dolazi u vrijeme ozbiljne krize u vladi.

Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka objavio je da su dolazak na proslavu uz predsjednika Hrvatske, koja je nezavisnost prije 20 godina proglasila istoga dana kada i Slovenija, potvrdili i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, autrijski predsjednik Heinz Fischer, te mađarski predsjednik Pal Schmitt.

Sudjelovanje svih četiriju predsjednika iz susjednih država na proslavi uoči slovenskog Dana državnosti 25. lipnja simbolizira poštovanje koje Slovenija uživa u neposrednom susjedstvu i međunarodnoj zajednici, te sadrži značajnu poruku da Slovenci s povjerenjem mogu gledati u svoju budućnost i perspektivu državnog razvoja, objavio je Tuerkov ured u priopćenju za javnost.

Dvadesetu obljetnicu državne samostalnosti Slovenija očekuje u znaku političke krize koja je obilježila nekoliko zadnjih mjeseci, a u slučaju eskalacije mogla bi rezultirati i prijevremenim izborima.

Koalicijsku vladu premijera Boruta Pahora u kojoj su na početku njena mandata prije tri godine sudjelovale četiri stranke napustila je prije dva mjeseca stranka umirovljenika DESUS, nakog čega je uslijedilo i odbijanje ključne ali kontroverzne mirovinske reforme na referendumu početkom lipnja.

Za kraj ovog tjedna svoje povlačenje iz vlade najavila je i stranka Zares, a svoju odluku o tome da li u vladi ostaju ili ne još nisu donijeli Liberalni demokrati (LDS).

Pahor je izjavio u utorak u parlamentu da je u krajnjem slučaju spreman voditi i manjinsku vladu, ali samo ako ona dobije povjerenje parlamenta prilikom glasovanja o rebalansu državnog proračuna kojim bi se troškovi države u ovoj godini smanjili za 465 milijuna eura i ako bude siguran da će mu parlament u kojemu bi formalno imao potporu samo trećine zastupnika odobrio nove zakone s područja tzv. strukturnih reformi.

"Bude li imala dostatnu potporu parlamenta, ova vlada će vladati do kraja svog mandata, kako bi provela sve što je potrebno za gospodarski oporavak", rekao je Pahor u utorak u parlamentu, niječući tvrdnje opzicije da se je zbog političke i gospodarske krize našao u situaciji "kapetana čiji brod tone", te da bi sam morao dati ostavku i ubrzati sazivanje prijevremenih izbora već ove jeseni.

"Oni koji me poznaju znaju da nisam od onih koji napuštaju brod kojemu prijeti oluja, a nema niti razloga da u tom brodu vidimo više rupa nego li ih stvarno ima", rekao je Pahor zastupnicima, dodajući da se Slovenija izvukla iz krize i recesije, te da su gospodarski trendovi zadnjih mjeseci pozitivni.

Oporba tvrdi da je Pahorova vlada u zadnje tri godine udvostručila javni dug države i proračunski manjak, te da nema legitimitet za provođenje strukturnih reformi koje bi pogodila socijalno osjetljivije kategorije stanovništva.

Slovenska opozicija, a najviše Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, tvrde da su slovenski birači razočarani političkom i ekonomskom situacijom u državi i traže okončanje sadašnje "agonije" u dogovoru stranaka o prijevremnim izborima.

Tuerk je nedavno izjavio da bi i ta opcija bila izlaz ako se sadašnja vladajuća koalicija ne stabilizira temeljitom rekonstrukcijom vlade kako bi postala operativnija i vratila "izgubljeno povjerenje" birača.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙