FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hezbolah odbacio optužbe za ubojstvo Haririja

Autor: akoz
BEJRUT, 2. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah u subotu je odbacio optužbe od UN-a podržanog suda koji istražuje ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja i ocijenio da su one napad na njegov pokret.

"Odbacujemo neutemeljene optužbe i presude i smatramo ih napadom na nas", rekao je Nasralah u obraćanju putem televizije. "Nećemo dopustiti da nas oslabe i nećemo im dopustiti da Libanon odvuku u sukobe ili građanski rat".

Nasralah je rekao da vlasti neće moći uhititi četvoricu osumnjičenih navedenih u optužnici koja je libanonskim tužiteljima predana u četvrtak. Dužnosnici su rekli da se za upletenost u ubojstvo Haririja optužuju pripadnici Nasralahovog islamističkog političkog pokreta.

Libanonske vlasti imaju 30 dana za uhićenje osumnjičenika ali je Nasralah u prošlosti već upozoravao da će ta militantna skupina "odsjeći ruku" bilo kome tko pokuša uhititi njezine članove. "Oni ih ne mogu naći ili uhititi u 30 ili 60 dana, za godinu ili dvije godine, 30 ili 300 godina", rekao je Nasralah.

Sud nije javno imenovao osumnjičene ali je libanonski ministar unutarnjih poslova Marvan Šarbel potvrdio u petak imena četvorice pripadnika Hezbolaha za kojima je Posebni UN-ov sud za Libanon izdao uhidbene naloge zbog ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005, izvijestila je agencija AFP. Šarbel je potvrdio da je riječ o Mustafi Badredinu, Salimu Ajašu, Asadu Sabri i Huseinu Anaisu.

Mustafa Badredine je šogor Imada Muginea, jednog od čelnika Hezbolaha ubijenog 2008. u eksploziji automobila-bombe u Damasku. Sumnjiči ga se da je bio mozak napada u kojem je 14. veljače 2005. ubijen Hariri. Salim Ajaš, također visoki dužnosnik stranke koji posjeduje američko državljanstvo, osumnjičen je da je izveo napad. Asad Sabra i Husein Anaisi osumnjičeni su da su surađivali s Ahmadom Abuom Adasom, Palestincom koji je kontaktirao televizijsku postaju Al-Džaziru nakon ubojstva, preuzevši za njega odgovornost.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙