FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN poziva na izvršenje uhidbenih naloga za Haririja

Autor: akoz
NEW YORK, 30. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u četvrtak je zatražio od država da surađuju s UN-ovim Posebnim sudom za Libanon u pitanju optužnica za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja 2005. godine.

"Ban poziva sve države da podrže neovisni sudski proces, posebice suradnjom s Posebnim sudom u realizaciji optužnica i uhidbenih naloga", rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

On je dodao da Ban "očekuje da nova vlada Libanona izvrši međunarodne obveze Libanona i surađuje s Posebnim sudom".

Izaslanstvo Posebnog UN-ovog suda za Libanon predalo je u četvrtak u Bejrutu optužnicu za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja 2005. čiji sadržaj nije objavljen.

Po mjesnim televizijskim postajama, riječ je o četvorici optuženika za kojima je UN-ov sud izdao nalog za uhićenje. Barem jedan optuženik je član Hezbolaha.

Hezbolahova televizijska postaja al-Manar u četvrtak je ocijenila da optužbe za ubojstvo Al-Haririja pokazuju da je sud koji traži njegove ubojice "ispolitiziran".

Dužnosnici Hezbolaha nisu bili dostupni za komentar optužnica koje je Libanonu u četvrtak predalo izaslanstvo suda. Libanonski dužnosnici su rekli da su za upletenost u atentat 2005. godine optuženi pripadnici te šijitske skupine.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙