FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bejrutu predana optužnica za ubojstvo Haririja

Autor: ztre
BEJRUT, 30. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Izaslanstvo Posebnog UN-ovog suda za Libanon predalo je u četvrtak u Bejrutu optužnicu za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005., slučaj koji je podijelio Libanon i mogao bi potaknuti novi val nasilja.

"Po našim informacijama, skupina stručnjaka Posebnog suda za Libanon predala je danas tužitelju Saidu Mirzi optužnicu u tom slučaju", rekao je predstavnik oporbe Fares Suaid.

Izvori bliski vladi premijera Nadžiba Mikatija potvrdili su primitak optužnice, no njezin sadržaj nije objavljen.

Po mjesnim televizijskim postajama, riječ je o četvorici optuženika za kojima je UN-ov sud izdao nalog za uhićenje. Barem jedan optuženik je član Hezbolaha.

Libanonski državni tužitelj Said Mirza potvrdio je primitak optužnica i četiri uhidbena naloga iz Posebnog suda za Libanon.

Vođa parlamentarne oporbe i bivši libanonski premijer Saad Hariri pozdravio je optužnice za ubojstvo njegova oca kao "povijesni trenutak" za njegovu zemlju.

"Nakon mnogo godina strpljenja, borbe... danas smo pred povijesnim trenutkom za Libanon na političkom, pravnom i sigurnosnom planu", stoji u Haririjevu priopćenju.

UN-ov sud, uspostavljen 2007., uzrok je krize zbog koje je u siječnju pala vlada nacionalnog jedinstva Saada Haririja nakon što su ostavku, u očekivanju optužnice, podnijeli Hezbolahovi ministri.

Hezbolah sa svojim saveznicima ima većinu u novoj Mikatijevoj vladi, koja bi u četvrtak trebala objaviti svoj program. Hezbolah je uzalud pokušavao izvršiti pritisak na Haririja da se odrekne suda.

(Hina) xzt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙