FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva ustanova za palijativnu skrb u Rijeci

Autor: dsil
RIJEKA,1. srpnja 2011.(Hina) - Riječka nadbiskupija, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka potpisali su danas sporazum o suradnji pri pokretanju ustanove za palijativnu skrb, prve takvog tipa u Hrvatskoj.

Sporazum su potpisali riječki nadbiskup Ivan Devčić, župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ustanova će djelovati u prostorijama Teologije u Rijeci na riječkom Belvederu, odakle se ta visokoškolska ustanova preselila u nekadašnju zgradu Filozofskog fakulteta u blizini. Imat će 15 postelja, a otvorenje je najavljeno početkom 2012. godine. Početak radova planiran je za idući tjedan.

Osnivač ustanove je Caritas riječke nadbiskupije, troškove uređenja i rekonstrukcije zgrade od 8,5 milijuna kuna pokrit će nadbiskupija, a grad i županija u opremanje hospicija uložit će po dva milijuna kuna.

Ustanova za palijativnu skrb, osim 13 postelja za bolesnike u terminalnoj fazi, obuhvaćat će i dnevni boravak s dvije postelje te ambulantu za bol i prostorije za pokretne ekipe. Te terenske ekipe djeluju u sklopu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije od 2008. godine i pružaju palijativnu skrb.

Još nije utvrđeno financiranje rada te ustanove pa će sporazum o tom dijelu biti potpisan naknadno. Župan Komadina i gradonačelnik Obersnel izrazili su nadu da će se u projekt financijski uključiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

"Potpisivanjem ovog sporazuma još jednom dokazujemo kako je naš kraj ispred svog vremena kad je u pitanju poštovanje visokih standarda pružanja socijalne skrbi", rekao je Obersnel.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da su riječkoj nadbiskupiji već stizale molbe iz bolničkog sustava da Crkva osnuje hospicij, ali su se uvjeti za to stekli tek pošto je nadbiskupiji prepuštena zgrada Filozofskog fakulteta na Belvederu.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙