FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvoz Hrvatske u pet mjeseci porastao 5,4, a uvoz 5 posto

Autor: neba
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih pet mjeseci ove godine 27 milijardi kuna, što je 5,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 5 posto, na 44,9 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 17,8 milijardi kuna, što je za 4,3 posto veći deficit nego u istom razdoblju prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvih pet mjeseci 60,3 posto.

Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do svibnja iznosio je 3,7 milijardi eura, što je za 3,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 3,3 posto, na 6,1 milijardu eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih pet mjeseci dosegnuo je 2,4 milijarde eura, što je 2,7 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Samo u svibnju izvozeno je robe u vrijednosti od 696,7 milijuna eura, što je za 17,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Svibanjski uvoz je istodobno porastao za 3,4 posto, na 1,32 milijarde eura.

Gledajući po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih pet mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje znatno povećanje izvoza bilježi se u više djelatnosti.

Tako je izvoz proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda povećan za 50 posto, na 399 milijuna eura, kemikalija i kemijskih proizvoda za 21,3 posto, na 264 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 21,5 posto, na 222,7 milijuna, gotovih metalnih proizvoda za 12 posto, na 182 milijuna eura itd.

S druge strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvih pet mjeseci ostvaren je izvoz u vrijednosti od 533,9 milijuna eura, što je 21,6 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

(Hina) xneba yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙