FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Kinezi pozivaju na poštivanje mandata UN-a

Autor: mhaj
PEKING, 30. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Kinezi su u četvrtak pozvali sve koji posreduju u libijskom sukobu da striktno poštuju mandat UN-a kojim se dopušta vojna akcija ondje, nakon što je Francuska izvijestila da isporuka njihova oružja libijskim pobunjenicima ne predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti.

"Kina je pozvala međunarodnu zajednicu da se strogo pridržava rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti", rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, pozvavši sve zemlje koje posreduju u sukobu da "izbjegavaju bilo kakvu akciju koja bi bila u suprotnosti s pravilima rezolucije".

Time što Francuska isporučuje oružje libijskim pobunjenicima ne krši se, nego se poštuje rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, rekao je u srijedu francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud. Francuzi su u srijedu prvi put priznali da su libijskim pobunjenicima isporučili određenu količinu oružja. Ranije tijekom dana diplomat UN-a je potvrdio kako rezolucijom UN-a o Libiji nije zabranjena doprema oružja toj zemlji iz zraka, jer ono služi za zaštitu civilnog stanovništva.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izvijestio je kako NATO nije sudjelovao u francuskoj operaciji dopreme oružja libijskim pobunjenicima iz zraka. Rasmussen je to rekao novinarima tijekom posjeta Beču. Također je izjavio kako nema informacija o tome da su druge zemlje pobunjenicima dopremale oružje.

(Hina) xmh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙