FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast prometa i narudžbi industrije u travnju na godišnjoj razini

Autor: neba
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Ukupni promet hrvatske industrije u travnju je pao za 3,7 posto u odnosu na ožujak, dok je na godišnjoj razini porastao za 5,1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Pritom je na godišnjoj razini promet industrije na domaćem tržištu u travnju oslabio za 1,9 posto, dok je na stranom tržištu porastao za 24,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), prodaja u sektoru energije porasla je u travnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, za 35 posto, a s rastom od 15,7 posto slijedi prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Prodaja kapitalnih proizvoda porasla je, pak, za 4,9, a intermedijarnih proizvoda za 2,7 posto. S druge strane, prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 21,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine promet industrije porastao je za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podaci DZS-a o novim narudžbama industrije pokazuju, pak, rast u travnju u odnosu na ožujak za 3,1 posto, a u odnosu na travanj prošle godine za 15,4 posto.

Pritom su na godišnjoj razini industrijske narudžbe na domaćem tržištu porasle za 2,6 posto, dok su na stranom pale za 75 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju da su u travnju na godišnjoj razini narudžbe u sektoru netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 42,2 posto. S rastom od 19,6 posto slijede narudžbe kapitalnih proizvoda, dok su narudžbe intermedijarnih proizvoda porasle za 9,9 posto. No, narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 18,8 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine nove narudžbe industrije porasle su za 28,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

(Hina) xneba yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙