FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacijski pritisci nejaki

Autor: neba
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Zahvaljujući ponajviše oštrom padu cijena nafte u svijetu, što je utjecalo i na cijene naftnih derivata na domaćem tržištu, procjenjuje se da u svibnju inflacijski pritisci u Hrvatskoj nisu osjetnije ojačali.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u svibnju, koje će, procjenjuje se, pokazati da inflacija nije osjetnije ojačala u odnosu na prethodni mjesec.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u svibnju potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u travnju inflacija iznosila 2,4 posto.

„Na rast cijena najznačajniji utjecaj trebao bi doći od sezonskog rasta cijena, primjerice, odjeće i obuće te usluga povezanih s turizmom. S druge strane, inflaciju će na mjesečnoj razini ublažiti pad maloprodajnih cijena naftnih derivata u odnosu na travanj“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Nakon neprestanog rasta od početka godine, u svibnju su na svjetskim tržištima, zbog bojazni ulagača od slabljenja potražnje za naftom uslijed usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, cijene 'crnog zlata' oštro pale. To je izazvalo i slabljenje cijena goriva na domaćem tržištu.

Veći rast inflacije onemogućuje i slabost domaće potražnje.

„Inflaciju i dalje obuzdava relativno slaba domaća potražnja, a osobito slaba kupovna moć stanovništva“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙