FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: 10 godina od potpisivanja sukcesijskog sporazuma

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. lipnja 2011.(Hina) - Deset godina navršava se u srijedu otkako su države sljednice nekadašnje SFRJ u Beču potpisale sporazum o sukcesiji, a prema ocjeni Slovenije, kao jedne od njih, do sada je ispunjena trećina njegovih odredaba.

"Do sada je ispunjena otprilike jedna trećina sporazuma. Kad će se realizirati ostalo, to će pokazati vrijeme, to su dugotrajni postupci, o čemu svjedoči činjenica da u Beču još postoji ured koji se bavi pravnim pitanjima sukcesije bivše Austro-Ugarske", izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA, u prigodnom razgovoru uz 10-obljetnicu potpisivanja, predstavnik slovenske vlade za sukcesijska pitanja Rudolf Gabrovec.

On je ocijenio da je najviše na rješavanju sukcesijske problematike napravljeno na području raspodjele obveza država sljednica prema socijalnim i mirovinskim pravima državljana te da je uz to riješeno oko 60 posto pitanja raspodjele financijske imovine i završena raspodjela četvrtine nekretnina bivše SFRJ u inozemstvu.

Slovenija je, po njegovim riječima, zainteresirana i za to da Srbija što prije omogući drugim sljednicama SFRJ uvid u konačnu bilancu nekadašnje Narodne banke Jugoslavije i podjele arhivskog i diplomatskog materijala koji pripada ostalim sljednicama.

Originali Osimskih sporazuma između bivše SFRJ i Italije, po Grabovčevim tvrdnjama, trebali bi u cijelosti pripasti Sloveniji jer se odnose na granična pitanja.

"Očekujemo da će Osimski sporazumi u izvorniku sa svim pratećim dokumentima doći u sastav našeg povijesnog i arhivskog gradiva. Moguća hrvatska očekivanja da njoj pripadne original bila bi neracionalna, jer se Osimski sporazumi odnose na granicu i granični režim, a kopnena granica s Italijom sada je u cijelosti slovenska, a u kontekstu Osimskih sporazuma praktično je slovenska i cijela morska granica s Italijom", rekao je Gabrovec za slovensku agenciju.

Gabrovec je uz to ponovio standardno stajalište Ljubljane kako je pitanje deviznih depozita građana iz država sljednica u Ljubljanskoj banci prije raspada Jugoslavije sukcesijsko pitanje koje treba riješiti pregovorima u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

"Novac hrvatskih štediša Ljubljanske banke nikad nije došao u Sloveniju, a slično je i sa štedišama Ljubljanske banke u BiH", rekao je Gabrovec, ponavljajući stajalište Ljubljane kako je pitanje stare devizne štednje potrebno riješiti po "teritorijalnom načelu", odnosno da obveze trebaju preuzeti države u kojima štediše žive, a ne države u kojima je sjedište banaka.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙