FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: uredba o biološkom otpadu u petak stupa na snagu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. lipnja 2011.(Hina) - U Sloveniji u petak stupa na snagu uredba o zbrinjavanju biološkog otpada koja bi trebala smanjiti kritike Bruxellesa iz zadnjih godina da se Slovenija na području zbrinjavanja otpada i njegove reciklaže ne drži direktiva Europske unije.

Sve općine u državi od petka moraju primijeniti početkom godine prihvaćenu uredbu prema kojoj se biološki otpad poput ostataka hrane u kućanstvima i pokošene trave iz vrtova koji prilikom raspadanja oslobađa 60 posto metana i 40 posto ugljičnog dioksida, te opterećuje klasična odlagališta, ubuduće mora biti odvojen od ambalažnog i običnog mješovitog otpada, kako ne bi završio na općinskim deponijama nego na mjestima gdje će se kompostirati ili prerađivati u bioplin.

Zaprijećene kazne općinama koje se ne budu držale uredbe su do 40.000 eura, a one općinskim uredbama mogu kažnjavati komunalne organizacije s licencijom za odvoženje smeća. Predviđene su i kazne od nekoliko stotina eura za građane koji biološke otpatke ne pohranjuju u posebne kante u kojima biološki otpad ne trune nego fermentira, a vjeruje se da uredba neće izazvati drastično povećanje cijena odvoza smeća budući da će odvojeno prikupljanje otpada i njegovo recikliranje troškove komunalnih poduzeća u perspektivi zapravo smanjiti.

U program separiranog prikupljanja bioloških otpadaka još lani je bila uključena trećina slovenskih općina, pa se vjeruje da s početkom primjene uredbe neće biti problema, naveli su na konferenciji za novinare u ministarstvu okoliša i prostora u utorak u Ljubljani.

Lani je u Sloveniji prikupljeno i prerađeno 50.000 tona bioloških otpadaka iz kućanstava, vrtova i iz ugostiteljstva, a vjeruje se da će ove godine količina biti i udvostručena.

Slovenija je zadnjih godina doživjela više kritika iz Bruxellesa da se ne drži europskih direktiva o separiranom zbrinjavanju otpada, kako bi se povećao stupanj njegove reciklaže i ponovnog iskorištenja.

U Sloveniji po službenim podacima na deponijama završi 80 posto otpada, a reciklira se i preradi samo 12 posto. Prema statističkom prosjeku koji se odnosi na svih 27 članica Europske unije, 40 posto europskog otpada završava na deponijima, ali se u većini država sve više otpada reciklira, čime se među ostalim smanjuje i ekološko opterećenje okoliša.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙