FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski se roditelji ljute zbog radijacije

Autor: vmrs
FUKUSHIMA, 26. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Gnjevni roditelji iz japanskoga grada Fukushime u nedjelju su marširali i zajedno sa stotinama drugih ljudi zahtijevali zaštitu djece od radijacije stvorene prije tri mjeseca kad je snažnu potresu i tsuanmiju nakon njega došlo do najteže nuklearne katastrofe u zadnjih 25 godina.

"Želimo natrag svoje živote, želimo živjeti kao prije potresa, u sretnim obiteljima", reka je Hiroko Sato koja je po pljusku marširala s nećacima od tri i sedam godina uz transparente na kojima piše "Nećemo nuklearke" i "Dovoljna je jedna Fukushima".

"Moje se dijete rodilo dva tjedna prije nuklearne nesreće i nisam ga dojila od straha da sam izložena previsokoj radijaciji", rekla je Sato.

U potresu 11. ožujka stradala su tri reaktora elektrane Fukushima Daiichi, a osamdeset tisuća stanovnika evakuirano je zbog curenja radioaktivnosti, eksplozija vodika i pregrijavanja goriva u šipkama.

Roditelji su ohrabreni masovnim prosvjedima koji su u svibnju natjerali vladu da smanji donju granicu dopuštene izloženosti školske djece zračenju. Vlada je školama ponudila i novčanu pomoć za uklanjanje gornjega sloja zemlje koji je previše radioaktivan.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙