FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popovac izabran za predsjednika Uprave HRT-a

Autor: mvra
ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Dosadašnji privremeni ravnatelj HRT-a Josip Popovac izabran je danas dvotrećinskom većinom glasova Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a za predsjednika Uprave HRT-a, čime je nacionalna radiotelevizija nakon više od godinu i pol privremenog vodstva dobila novog čelnika s četverogodišnjim mandatom.

Popovac je prije glasovanja, predstavljajući svoj program, rekao kako je bitno da HRT dobije upravu koja će do kraja provesti restrukturiranje i reorganiziranje jer se stabilnost neće moći održavati unedogled.

"Treba nam uprava s mandatom i podrškom oba tijela", rekao je i dodao kako je misija proizvesti program koji će informirati, educirati i zabaviti.

Stanje u kući, koju je kao obnašatelj dužnosti ravnatelja vodio od kraja 2009., opisao je kao stabilno, ali "s latentnom mogućnošću nestabilnosti".

Pad gledanosti, kvalitete i organizacijsko zaostajanje produkt su ovog stanja, ustvrdio je Popovac, koji je na čelnu dužnost HRT-a izabran po novom Zakonu o HRT-u.

Cilj mu je, kako je rekao, "program visoke javne vrijednosti koji će zadovoljiti" sve dobne skupine "od nula do 99 godina".

HRT je, po službenim podacima, gubitke od 105 milijuna 2009. smanjio na 16 milijuna kuna prošle godine, a Popovac smatra kako do kraja svojeg mandata HRT može dovesti u pozitivno poslovanje.

Istaknuo je da javni servis "mora postati atraktivan poslodavac", a to će, dodao je, biti kad u financijskom smislu "dođu u pozitivnu situaciju".

"U dvije-tri godine moguće je ovu ustanovu učiniti uzornom i finacijski stabilnom", zaključio je.

Nakon izbora pozvao je članove Programskog vijeća i Nadzornog odbora na nastavak suradnje.

Za predsjednika Uprave HRT-a, koji se bira po novom Zakonu o HRT-u, natjecali su se Ivan Vrkić, direktor HRT-a od 1998. do 2000., Branko Debeljak, magistar dramaturgije zaposlen na HTV-u, i Dušan Radić, obnašatelj dužnosti glavnog urednika programa Hrvatskoga radija.

Mate Pavković, negdašnji ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, na današnjem je predstavljanju odustao od kandidature.

U prvome krugu tajnoga glasovanja Popovac je dobio deset glasova vijećnika, a Radić i Vrkić po tri, nakon čega je Vrkić čestitao Popovcu i odustao od daljnjeg natjecanja. Nakon toga slijedila je rasprava o prijedlogu da se promijeni dnevni red kako bi glasovanje u drugom krugu bilo tajno, no taj prijedlog nije prošal jer ga nije poduprla većina članova.

Popovac je nakon toga javnim glasovanjem dobio 11 od 16 glasova.

Programsko vijeće i Nadzorni odbor prvi su put birali predsjednika Uprave HRT-a po novom zakonu po kojemu predsjednik Uprave mijenja funkciju ravnatelja HRT-a.

Javnu radioteleviziju vodilo je privremeno vodstvo od 2010., kada je razriješen bivši ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić. Od tada su nekoliko puta provedeni natječaji za glavnog ravnatelja HRT-a, ali ni na jednom natječaju nitko od kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Programsko vijeće i Nadzorni odbor danas su donijeli odluku o raspisivanju natječaja za dva člana Uprave HRT-a.

(Hina) xmvra yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙