FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija odbija svako upletanje u unutarnju politiku

Autor: vrad
DAMASK, 22. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je u srijedu da njegova zemlja, kojom se od sredine ožujka šire prosvjedi protiv režima predsjednka Bašara al-Asada, odbija "bilo kakvo upletanje" u svoje unutarnje stvari.

"Odbijamo svako upletanje izvana. Mi (Sirijci) možemo ostvariti jedinstvo usprkos razlikama u stajalištima. Nitko nam izvana ne treba nametati svoje mišljenje", rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji u Damasku.

Tako je optužio francuskog kolegu Alaina Juppea da gaji "kolonijalističke iluzije".

"Juppe još živi u iluzijama iz doba francuskog kolonijalizma. On neće imati nikakva utjecaja na sirijske unutarnje stvari", istaknuo je Mualem, optuživši ga da si prisvaja pravo da "daje legitimnost ovom ili onom čelniku".

Usporedivši europske sankcije sirijskom režimu zbog gušenja prosvjeda s "ratom", Mualem je izrazio žaljenje što od početka nereda u njegovoj zemlji "nijedan europski čelnik nije došao u Siriju kako bi razgovarao s nama o onome što se događa. Počeli su uvoditi niz sankcija i danas bi Sirijcima htjeli uzeti i kruh, što je isto što i rat".

Sirijski ministar je usto zanijekao da njegova zemlja prima pomoć Irana i libanonskog Hezbollaha u suzbijanju prosvjeda protiv predsjednika Asada.

U represiji je od 15. ožujka poginulo više od 1.300 civila, a više od 10.000 je uhićeno, po podatcima nevladinih organizacija.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙